Leden

Hlavní události

Renatu Skronskou odvolali z postu ředitelky Sladovny
Písek – Renata Skronská má před sebou poslední dny ve funkci ředitelky Sladovny Písek. Správní rada ji odvolala na mimořádném zasedání. Pro hlasovali čtyři členové, jeden se zdržel a jeden nebyl přítomen. Odvolání je platné k 31. lednu, správní rada pověřila vedením Sladovny od 1. února ředitele Městské knihovny Písek Romana Duba.

Renata Skronská při online rozhovoru se čtenáři Píseckého deníku.

Petici proti bazénu podepsalo 1563 lidí
Písek – Možná až nečekaný úspěch zaznamenala petice píseckých architektů proti stavbě nového bazénu na současném místě pod hradbami. Na 128 petičních arších se objevilo 1563 platných podpisů a 27 neplatných. Autoři předali petici starostovi Písku Ondřeji Veselému.
„Těší nás, že tato petice množstvím shromážděných hlasů dostatečně vyjadřuje vůli občanů města. V městem uspořádané anonymní anketě, které se účastnilo 1111 hlasujících, bohužel nebyla zapracována možnost vyjádření se k umístění celého záměru," uvádí petiční výbor ve složení Jana Kantorová, Vladimír Krajíc a Martin Zborník.
Jak to dopadlo: Petice architektů neuspěla, nakonec ale vznikla úplně jiná, a to petice za místní referendum. Ta uspěla a Písečáci budou o osudu bazénu rozhodovat spolu s volbou prezidenta.

Festival nad řekou zatím zůstává, pořadatelé dostali od města menší podporu

Písek – Festival nad řekou zatím v Písku zůstává, ačkoliv na letošní ročník dostali pořadatelé menší příspěvek, než o který žádali v grantovém řízení.
Se schválenou částkou jsou smířeni. „Sledujeme výsledky žádostí o grant v Písku a je nám jasné, že situace není růžová. Nicméně Festival nad řekou byl vždy závislý na jiných dárcích, takže jednáme jako vždy s dalšími sponzory. Pevně doufám, že se nám podaří letošní ročník uskutečnit," uvedl prezident festivalu Michael Havas.
Jak to dopadlo: Festival se nakonec vůbec nekonal, což organizátoři oznámili až krátce před konáním akce.

Zahájení Festivalu nad řekou 2010. Vpravo moderátor Jaroslav Dušek, vlevo Michael Havas.

Další lednové události

Písek – Jen za teplo zaplatí rodina v Písku od ledna ročně o téměř 1300 korun více než loni. Podle výpočtů finančních analytiků jsou na tom Jihočeši ještě o něco lépe než obyvatelé ostatních částí republiky, protože v regionu se tolik nehýbaly ceny elektřiny a plynu.

Písek – První dítě narozené v roce 2012 v písecké porodnici přivedla na svět Vladimíra Průšová ze Záhoří. První obyvatel Písku se letos narodil až 2. ledna.

Protivín – Novoroční ohňostroj přilákal na osm tisíc lidí. Obyvatelé a návštěvníci Protivína se první lednový den na Masarykově náměstí při hudbě dobře bavili víc než čtyři hodiny

Písek – Vyšetřování píseckých úředníků podezřelých z braní úplatků skončilo. Na přelomu roku předalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 případ Městskému státnímu zastupitelství v Praze.

Čížová – Lepší prostředí pro lidi i zvířata by měla přinést dostavba a regenerace Záchranné stanice živočichů Makov. Ta bude stát více než dvanáct milionů korun, začala loni v listopadu a skončí v červnu.

Písek – Nejstarší obyvatelka Písku Marie Macháčková oslavila v Prácheňském sanatoriu v Písku 104. narozeniny.

Písecko – Přes tři sta milionů korun mají stát nové silnice kolem Tálína, Pasek a Albrechtic. Geodetické práce na plánovaných obchvatech kvůli dostavbě Jaderné elektrárny Temelín se již rozjely.

Písek – Rychleji budou od začátku příštího roku jezdit řidiči na silnici u Nové Hospody. Vyšší rychlost navrhne ministerstvo dopravy.