Další past na nezodpovědné řidiče. Ve Velké přibude druhý radar, tentokrát směrem na Milevsko. Ten rychlé šoféry vyfotí a ti by pak měli zaplatit pokutu.

Vedení Milevska, pod které osada Velká spadá, tímto krokem reaguje na tristní situaci v dopravě. Už tak problematická situace s rychlými řidiči se po uzavírce Žďákovského mostu podle slov starosty Ivana Radosty ještě zhoršila. „Směrem na Zvíkov, kde je radar už několik let, je zlepšení asi čtyřnásobné, ale v protisměru se závodí, u hospody jedou kamiony devadesátkou," upozornil starosta, podle kterého si od osazení měřiče slibují v první řadě zvýšení bezpečnosti.

Jeho slova potvrzuje i Hana Novotná z Milevska: „Jezdíme za maminkou do Velké každou neděli. Je to tam strašné, často nemůže vůbec přejít silnici. Od Milevska už řidiči o radaru ví, tak jezdí pomaleji, ale z druhé strany jezdí rychle. Navíc tam teď jezdí kvůli objížďce Žďákovského mostu mnohem víc aut." Podle ní budou za nové dopravní opatření rádi i rodiče s dětmi, které tam přecházejí na autobusovou zastávku, když jezdí do školy.

Město plánuje, že nový radar umístí na podzim. Bude se jednat o stejný systém, jaký v obci už funguje, a zajišťovat ho bude i stejná firma. Starosta doplnil, že zhruba první dva až čtyři týdny by ve Velké bylo upozornění, že se v osadě měří rychlost.

Podle informací Hany Jánové, vedoucí finančního odboru, město v loňském roce na pokutách vybralo téměř 2,6 milionu korun. Letos od ledna do července 222 tisíc. Je tedy patrné, že více řidičů o radaru ví a respektují ho. 

A jak vypadá měření ve Velké? Radar vyfotí řidiče, kteří jedou rychle, obrázek se pak dostává na městskou policii, kde udělají první výběr. Strážníci na odbor dopravy například neposílají kvůli vymáhání pokuty fotografie cizinců a nebo těch vozidel, která nemají čitelnou SPZ.

Podobnou cestou, jakou zvolili ve Velké, chtějí jít v Bernarticích. O umístění radarů především v Táborské ulici a případně také v Písecké se začalo mluvit už na podzim roku 2013. Nyní je to sice na mrtvém bodě, ale vedení obce se uskutečnění nevzdává. „Rádi bychom to dotáhli do konce," řekl  starosta Pavel Souhrada. Nejprve je ale nutné získat souhlas dopravního inspektorátu s umístěním přístrojů a také vyřešit legislativní věci. Například tu, že Bernartice si samy nemohou přestupky zpracovávat, a proto budou muset uzavřít veřejnoprávní smlouvu s obcí s rozšířenou působností, tedy třeba s Milevskem. S ním to už mají předjednané.

Ředitel Městské policie Milevsko Jan Krlín se domnívá, že tato zařízení smysl mají. „Rozhodně přispívají ke zlepšení a zklidnění situace," komentoval Jan Krlín, který umístění dalšího radaru do Velké schvaluje. 

Cena
Město bude za nájemné zařízení platit 29 900 korun bez DPH za měsíc. O výši částky rozhodla elektronická aukce, do které se přihlásily dvě firmy.  


Anketa: Jak bojujete proti rychlým řidičům? 

Vladimír Bouček, starosta Čimelic:
Máme tady měřiče rychlosti, ale Čimelicemi v poslední době projíždějí kolony aut, takže řidiči ani nemohou jet rychle. Před týdnem tu byly po dohodě s ŘSD obnoveny přechody, a to i s ohledem na Výstavu květin, která začne ve čtvrtek a trvá do neděle. Přesto musí být chodci velice opatrní, protože v době výstavy předpokládáme ještě větší dopravní nápor.

Stanislav Bartoš, 
starosta Křenovic:
Nedávno jsme umístili na oba směry informační měřiče rychlosti. Podle reakcí obyvatel, kteří u silnice bydlí, je to na dopravě malinko znát. Minulé zastupitelstvo usilovalo o radar, jako mají ve Velké, ale město Písek nám to odmítlo provozovat. Chtěli jsme tu mít i chytrý semafor, ale ani s tím jsme nepochodili. Policisté tu měří zhruba dvakrát do měsíce.

Slavomír Harbáček, starosta Smetanovy Lhoty:
Na podnět Jihočeského kraje jsme v červenci zaslali připomínky k objízdné trase, která je stanovená kvůli opravě Žďákovského mostu. Kraj ale na vyjádření ŘSD stále čeká. Chceme zamezit kamionům, aby projížděly středem obce do Čimelic. Místo toho můžou jezdit po silnici ve směru od Milevska okrajem naší obce ke křižovatce k Miroticím.