Proč právě bublající motor, je jasné hned při vstupu do podniku. Všude na stěnách visí obrazy a fotky starých aut a motorek, na poličkách i za barem je několik modelů. Jen místo benzinu tady voní jídlo. Na tom si restaurace zakládá. „Jsme klasická česká hospoda, děláme hotovky i steaky, co je libo. Dobré jídlo a plné talíře,“ popisuje majitel restaurace sídlící na Hradišti Aleš Lexa, který tady zároveň vaří.

Otevírací doba:
Restaurace Na Rozhledně v Písku.Zdroj: Deník / Lucie KotrbováPondělí zavřeno
Úterý 11:00 – 14:00
Středa 11:00 – 22:00
Čtvrtek 11:00 – 22:00
Pátek 11:00 – 00:00
Sobota 11:30 – 00:00
Neděle zavřeno

Sehnat jiného kuchaře nebo i číšníky je podle něj problém. „Když jsme to tu se ženou otevírali, mysleli jsme, že budeme mít čas na rodinu, přátele, auta, cestování, ale místo toho jsme už tři roky pořád v práci – já v kuchyni a ona na place. Letos jsme měli jeden víkend volno, když jsme jeli na rallye. Restauraci jsme museli zavřít, ale lidé to naštěstí pochopili,“ vypráví Aleš Lexa, který se věnuje provozování hospod celý život. „Pocházíme z Prahy, ale chtěli jsme si najít něco svého někde v klidu. Tak jsme jezdili po republice, až jsme objevili Písek. Když jsem tyhle prostory viděl, věděl jsem, že tady to půjde. Když jsme se pak navíc postupně dozvídali historii budovy, byli jsme ještě radši, že jsme vybrali tohle. Například v 50. letech tady byla škola, ve 30. letech výletní restaurant s bowlingem, je to domeček plný historie,“ říká majitel restaurace Na Rozhledně, kterou má mnoho Písečáků stále zažitou pod názvem Vejfuk.

K dobrému jídlu patří také pivo. Těch tady vyzkoušeli několik, než našli Budvar. „Přišli s dobrou nabídkou a podporou a je s nimi dobrá spolupráce. Všechno funguje, jak má, což neplatí zdaleka všude. Kromě toho je Budvar poslední český pivovar a já jsem asi patriot,“ směje se Aleš Lexa.

Klientelu restaurace tvoří ve všední dny především místní, ale o víkendech a hlavně pak přes léto sem jezdí i hodně cizích, a to především cyklistů, motorkářů i autařů.