„Obavy byly velké, ale funguje to dobře," poznamenal ředitel kovářovské základní školy Libor Mandovec k přechodné vývařovně školní kuchyně. Ta se kvůli celkové rekonstrukci přesunula do kulturního domu.

To, co přidělává obci starosti, je výběrové řízení na dodavatele technologického zařízení. Kvůli komplikacím soutěže hrozí, že se termín dokončení posune.

Jako problém se ukázaly zákony. Ty zvýhodňují firmy, které zaměstnávají zdravotně znevýhodněné. Ve firmě, která se soutěže zúčastnila a která nabídla dodávku zařízení za dva miliony korun, jich pracuje padesát procent.

„Firma má tedy možnost snížení ceny pro hodnocení o patnáct procent," vysvětlil starosta Pavel Hroch na posledním jednání zastupitelů.   Obec by tedy musela posuzovat cenu 1,7 milionu korun. Ovšem firma podle výběrové komise nesplnila podmínky – nedoložila potřebné dokumenty, které pro úlevu stanovuje zákon o veřejných zakázkách, proto komise nehodnotila cenu 1,7 milionu korun, ale nabídku za dva miliony.

Firma se proti rozhodnutí výběrové komise odvolala. Cena dva miliony korun byla jednou z nejvyšších, díky zvýhodněnému hodnocení by byla rázem nejnižší a společnost by zakázku vyhrála.

Pro obec by to ovšem žádnou finanční úsporu nepřineslo. Kovářov by totiž zaplatil za dodávku zařízení dva miliony, patnáctiprocentní úleva se týká jen samotného hodnocení.

Problémy s výběrovým řízením komplikují práce. „Nemůžeme dělat rozvody třeba pro odpad z konvektomatu či z varných kotlů, protože nám nemá kdo říci, jak to bude, firma to musí namalovat," řekl starosta, podle kterého se může stát, že se dokončení rekonstrukce posune. Obec plánovala, že to stihne za prázdniny. V kulturním domě kuchařky vaří od konce května.

Do výběrového řízení na dodavatele technologického zařízení se přihlásilo jedenáct firem.