Více než deset milionů korun – tolik by měla stát komplexní rekonstrukce sálu v Domě kultury Milevsko. Týkat by se měla vzduchotechniky, akustiky, elektrických rozvodů, topení či úprav interiéru.

Podle ředitele domu kultury Víta Kratochvíla je modernizace prostor nutná. „Jsou padesát let bez zásadnější rekonstrukce. K té nás vedou zásadní důvody," řekl Vít Kratochvíl. „Za prvé je to nabídka místní firmy, která nám přislíbila, že nám daruje kompletní zvukovou aparaturu, ale má podmínku – aby se vyřešila akustika sálu," upřesnil Vít Kratochvíl. Dále jmenoval problém se vzduchotechnikou, ta totiž ve velkém sále vůbec není, či s parketami, které se občas v létě během vlhka nafouknou, a sál je mimo provoz.

Místostarosta Martin Třeštík, který má na starosti finance, také považuje rekonstrukci za zásadní. „Je to věc, které se město asi nevyhne. Po více než padesáti letech provozu si prostor rekonstrukci zaslouží. Zejména otázka vzduchotechniky je skoro až úsměvná. Ve městě vzduchotechniky je dům kultury jako reprezentační prostor bez vzduchotechniky téměř 60 let," konstatoval Martin Třeštík, který připomněl, že vše se bude muset udělat najednou. Výjimkou může být podlaha.

Starosta Ivan Radosta si uvědomuje, že rekonstrukce sálu „bude ránou pro rozpočet". „Koupaliště stálo kolem dvaceti milionů a je dobře, že ho tu máme, ale je v provozu tři měsíce v roce. Kulturák ročně navštěvuje téměř sto tisíc lidí. Chtělo by, aby tu měli komfort," dodal starosta.

Opoziční zastupitel Ladislav Bendula, který v domě kultury podnikal, úpravy podporuje. „Sál je hodně starý a rekonstrukci si zaslouží. Je potřeba, aby zázemí bylo vyhovující. Pro milevské obyvatele a návštěvníky to bude super. Zda je částka kolem deseti milionů korun adekvátní, nedokáži posoudit," shrnul.
Vít Kratochvíl doplnil, že novinka by měla zlepšit zázemí i zvukařům , režii a osvětlovačům, kteří na sál nyní nevidí. Nově by měli být nad balkonem.
Radní udělali pro rekonstrukci první krok. Rozhodli o zadání projektové dokumentace na komplexní rekonstrukci. Ta bude stát podle předběžného odhadu kvůli své složitosti stovky tisíc korun.

Dům kultury Milevsko byl postavený v roce 1959. Letos prochází modernizací jeho vestibul, loni se výrazné rekonstrukce dočkala restaurace.