Rekonstrukce budovy bude stát 39 milionů korun bez daně a potrvá 15 měsíců. Podle starosty města Michala Čapka se zakázku podařilo vysoutěžit o zhruba 3,5 milionu levněji, než se předpokládalo. Budova, ve které je nyní několik nájemců, bude po rekonstrukci sloužit jako sídlo městské policie. Stávající prostory v Komenského ulici už strážníkům nevyhovují.

Městská policie sídlí od svého vzniku před více než 30 lety v domě v Komenského ulici. I přes úpravy v letech 2006 a 2007 budova současným potřebám strážníků nestačí. Jak informovala mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová, chybí jim například prostory pro odpovídající zbrojní sklad, místnost pro dočasný záchyt podezřelých osob, samostatné pracoviště obsluhy kamerového systému nebo místnost pro asistenci prevence kriminality. "Potřebují také klimatizovanou místnost pro server městského kamerového systému, sklad technického materiálu a kanceláře," uvedla s tím, že budově v Komenského ulici mimo jiné chybí bezbariérový přístup.

Miroslav Janovský starší byl oceněn jako sportovní osobnost Písecka.
Sportovní osobností Písecka je Miroslav Janovský starší, stál u zrodu Sršňů

Starosta doplnil, že přestavba současného sídla by strážníkům tolik potřebné prostory nezajistila. "Proto už před dvěma lety zastupitelstvo schválilo rekonstrukci domu na Alšově náměstí a jeho využití pro městskou policii,“ podotkl Michal Čapek.

Debata ohledně nového zázemí městské policie se otevřela také na posledním jednání zastupitelstva, kde jeho člen Lukáš Nebes vznesl dotaz, kde budou strážníci parkovat služební vozy. "Před budovou je plánována zeleň. Pokud budou pro auta běhat daleko, nebude to příliš efektivní vzhledem k jejich povinnostem," namítl. Starosta Michal Čapek uvedl, že nebudou parkovat přímo před budovou, ale zhruba o třicet metrů dál. Jisté je, že přijde značná redukce parkovacích míst pro veřejnost na Alšově náměstí.

Vykácený prostor u Českých Budějovic u odbočky ze silnice I/20 do Hluboké nad Vltavou.
VIDEO: Chystá se stavba obchvatu Dasného a Češnovic. Už začali kácet stromy

Měšťanský dům s empírovou fasádou, kde do roku 2019 sídlila městská knihovna, je v nevyhovujícím stavu. Naposledy byl rekonstruován v roce 1970 pro potřeby okresní knihovny, která se sem přestěhovala. Od té doby dům procházel běžnou údržbou. „Rekonstrukce bude zahrnovat opravu střechy a fasády, výměnu inženýrských sítí, sanaci proti vlhkosti a nezbytné dispoziční změny,“ poznamenal starosta a doplnil, že náklady na úpravy nutné pro potřeby strážníků by měly být pouze pět milionů korun z celkové sumy.

Dům na Alšově náměstí byl přestavěn na základech raně gotického domu na přelomu 18. a 19. století. Objekt má cenné interiéry včetně konstrukcí a prvků, kterými jsou klenby, portály a schodiště. Má empírové průčelí s bosáží, štukovými prvky a atikový štít.