Diskuze kolem toulavých koček v Písku gradují. Poté, co se na zastupitelstvu nepodařilo prosadit zřízení útulku, požádal spolek Písecké kočky o navýšení příspěvků od města. Spolek má od loňska s Pískem uzavřenou smlouvu na zajištění péče o opuštěné a nalezené kočky. Město mu přispívá paušálně 3500 korun měsíčně na provoz a energie plus 35 korun na kočku a krmný den. Kromě toho platí veterinární úkony, což vyjde ročně na 120 – 200 tisíc.

Když se člověk v autě blíží ke kruháči v Jindřichově Hradci a před sebou uvidí "ponorku". Tedy vlak Jindřichohradeckých místních drah, kterému se podle tvaru oken tak přezdívá.
VIDEO: Motorová ponorka putovala po silnici místo po kolejích

Spolek nyní přišel s dodatkem upravujícím ceník. Požaduje zvýšit měsíční paušál na 14 tisíc korun. K tomu by město platilo za první den 350 korun za kočku, za každý další den 85 korun za kočku. „Jsou tam další položky jako 200 korun za výjezd na veterinu či k odchytu, 200 až 1000 korun za odchyt kočky podle obtížnosti nebo 150 korun za hodinu při dohledu nad odchytovou klecí,“ nastínil místostarosta Ondřej Veselý s tím, že některé položky město nedokáže kontrolovat, což je problém.

Spolek Písecké kočky navrhuje ještě jednu možnost. "Přistoupíme na model, kdy nám bude město hradit paušálně příspěvek na režie a nájemné ve výši 14 tisíc korun měsíčně plus jeden plný a dva poloviční úvazky," uvádí ve svém návrhu na změnu smlouvy za spolek jeho předsedkyně Eva Hulcová.

Ilustrační foto.
Kdo se narodil v písecké porodnici?

Radní dodatek nepřijali, jsou ale připraveni dál jednat, pokud budou požadavky reálné a doložitelné. Jestli spolek se svou činností skončí, během roční výpovědní doby město udělá výběrové řízení na malá depozita.