„Zrovna nyní jdu hlásit, že budeme kompostéry v sobotu vydávat prvním lidem. Jedná se o dvacet čtyři zájemců, celkově máme dvaačtyřicet kompostérů," shrnula ve středu dopoledne borovanská starostka Ivana Dolejšková.

To v Božeticích tak daleko ještě nejsou. „Pracovnice úřadu dneska obchází domácnosti, kam dává letáčky," řekl ve středu starosta Božetic Jaroslav Kofroň. Božetičtí mají k dispozici  76 nádob.

Přípravu na rozdělení nádob řeší i Kučeřští. „Už nám přivezli 36 kompostérů  a na dnešním večerním zasedání budeme řešit jejich rozdělení. Pokud by nám nějaké zbyly, tak bychom je případně mohli dát chalupářům," vysvětlil ve středu kučeřský starosta Bohuslav Bartůněk, který předpokládá, že obyvatele o možnosti vyzvednout si kompostéry budou informovat obecním rozhlasem.

V Chyškách jsou ve stejné fázi jako v Kučeři. „Materiál jsem připravil do rady, kde se budeme zabývat  postupem. Takže i tím, jak je budeme obyvatelům nabízet. Já bych to bral adresně," řekl chyšecký starosta Miroslav Maksa, který odhaduje, že devadesát procent oslovených obyvatel, kteří jsou v obci hlášeni trvale, bude mít o kompostéry zájem. Poté by případně oslovovali další lidi z obce. V Chyškách je k rozdělení celkem 216 nádob.

Sedmnáct obcí na Milevska dostane téměř 1700 kompostérů. Podle předpokladu by jeden měl připadnout pro pět trvale žijících lidí. Po pěti letech se pak nádoba stane jejich majetkem.