Projekt Molo Lipno Residence zvítězil v kategorii rezidenčních projektů mezi dalšími padesáti stavbami a projekty z celé republiky. Úspěch slavil také lipenský hotelový komplex Element, kterému náleží třetí místo.

Restaurace na mole nad vodní hladinou Lipna zaujme každého, kdo do obce zavítá. Tato luxusní restaurace je výjimečná z hlediska architektonického i gastronomického, což dokládá nabídka vánočního či silvestrovského menu, které sestavil šéfkuchař David Šašek se svým týmem. David Šašek během své kariéry osobně vařil pro mnoho osobností, například Madeleine Albright, Morgana Freemana, Bobby McFerrina a další, čehož si velice váží. „Vyznávám minimalismus, jak na talíři, tak v životě, protože v jednoduchosti je krása a síla,“ řekl šéfkuchař David Šašek, který pochází z Třeboňska a více než 16 let vedl prestižní restauraci Coda v hotelu Aria. V restauraci tedy návštěvníky čeká gastronomický zážitek. Nyní na podzim nabízí třeba Dančí hřbet, pyré z domácích loupáků se slaným karamelem, kávovou omáčku, černý rybíz nebo Telecí líčko, omáčku z Madeiry s lanýžovým máslem, pyré z pečených topinamburů, naložené houby a jiná lákavá menu.

Křest knihy Davida Křížka Plavba snů na Lipně.
Jachtař David Křížek napsal za mřížemi knihu. Na Lipně ji pokřtila jeho žena

„Restauraci jsme otevřeli koncem července,“ sdělila ředitelka marketingu Michaelu Petrů. „Šli jsme do plné sezony, žádný zkušební provoz se nekonal. Návštěvnost v sezóně nás mile překvapila.“ Návštěvníky zaujme prostředí, neboť restaurace je obklopena ze všech stran vodou, design budovy i zařízení a jedinečnost servisu. Jídelníček se mění čtyřikrát ročně dle sezóny. „Kuchař a jeho tým mají hezký přístup k hostům,“ přidala zajímavost Michaela Petrů. „Často hosty osobně oslovují a vyprávějí jim příběh vzniku pokrmu, z jakých je surovin a co je jeho součástí. Volná místa na Vánoce a Silvestr ještě máme, ale je dobré si je zajistit, rezervace přijímáme.“ Návštěva restaurace je také možný tip na Vánoce. Poukaz na konzumaci v restauraci zde totiž můžete zakoupit i jako dárek.

Interiér Molo Restaurant je dílem designerů sdružených v ateliéru Pizinger Morix. „Koncept zážitkové restaurace v kombinaci s designem, prostředím a posezením nad vodní hladinou lipenského jezera je v republikovém měřítku něčím nevídaným,“ vyzdvihl ředitel restaurantu Petr Zajíček. „Kromě gastronomického zážitku si tu mohou lidé svůj den zpříjemnit také třeba drinkem při pozorování západu slunce ze střešní terasy Bar & Grill. Výhled je panoramatický, jezero, přístav, promenádu a celé Lipno máte pak před sebou takřka na dlani.“

Na Lipně díky mrazům spustili zasněžování ve velkém.
VIDEO: S příchodem mrazů se na Lipně rozjela sněžná děla. Lyžovačka se blíží

Od jezera na břeh k apartmánovému komplexu vede 150 metrů dlouhé molo, které je nejdelší ve střední Evropě a stojí na 67 pilotách. „Stavba byla složitě založena,“ přiblížil Petr Zajíček. „Musely se zohlednit mocnost a pohyb ledu v zimních měsících. Založena byla z navezeného kamenného valu do jezera, aby se těžká technika včetně vrtacích souprav pro piloty dostala až na konec stavby mola a mohla pracovat nad hladinou Lipna. Val byl pak, podle toho, jak stavba pokračovala, postupně odtěžován.“ Vytápění restaurace a jejího zázemí je zajištěno pomocí tepelného čerpadla, kdy na dně jezera je položen kolektor o ploše 1200 m2 a délce trubek 330 metrů. Molo je volně přístupné, bezbariérové.