Do Písku přijede Rumcajsova rodinka z pohádkového města Jičína, na Alšově náměstí uvidí děti pohádky Václava Čtvrtka, Rumcajs, Manka a Cipísek jsou také námětem soch z písku.

Cipískoviště je i příležitostí připomenout si, že Radek Pilař (1931 až 1993) se narodil v Písku. „Tuto skutečnost chceme Píseckým, a nejen jim, připomenout na venkovní výstavě v Čechově ulici nazvané Mládí Radka Pilaře, která bude otevřena před koncem května,“ připomíná Edita Kučerová z odboru školství a kultury Městského úřadu v Písku. Město připravuje tuto výstavu ve spolupráci s rodinou výtvarníka a bude zde hlavně obrazový materiál.

Cipískoviště se změní v Pískoviště. Ilustrační foto
Písek osloví obyvatele i návštěvníky

Návštěvníci uvidí například fotografie z dětství Radka Pilaře, snímky z období studia na píseckém gymnáziu a dochovalo se také jeho maturitní tablo.„K zajímavostem určitě patří první Pilařova kresba. Jako osmnáctiměsíční namaloval maminku. Je to pohled na ni zdola. Umělec později vysvětlil, že tak si pamatuje maminku, když ho kojila,“ dodala Edita Kučerová.

Na výstavě budou obrázky inspirované Pískem a jeho méně známé figurky strašidýlek vytvořené na základě vzpomínek na rodné město.

Na Cipískoviště přijede do Písku osmičlenná delegace města Jičína v čele s místostarosty Petrem Hamáčkem a Janem Jiřičkou. Nejde o první kontakt mezi městy, která spojují nejen pohádkové postavičky loupežnické rodinky. K navázání vzájemných kontaktů přispěl také kancléř Pohádkového království Marcel Göetz.

Z Jičína na Cipískoviště přivezou Cirkus Nostalgie, který bude v sobotu od 10 do 17 hodin stát na Havlíčkově náměstí. „Počítáme s tím, že Písek se v září představí na festivalu Jičín – město pohádky. Chceme také podepsat přátelskou smlouvu mezi oběma městy,“ uvedla Edita Kučerová.