Nejstaršími na Písecku jsou Stanislav Hrubec z Bernartic a Martin Lisz Kluk. Oběma je 83 let a oba jsou veterinární lékaři.

Kandidát Martin Lis žil od roku 1968 v Kanadě. V Klukách žije nastálo od roku 2002. Na kandidátní listině do komunálních voleb v Klukách není poprvé. „Voleb se účastním již potřetí. Na kandidátce jsem byl jižv roce 2010, podruhé v roce 2014 a potřetí nyní. Svoji účast považuji za povinnost.

Dost dobře nechápu, že existují obce, kde volby nemohou proběhnout, protože nikdo kandidovat nechce. Sleduji politiku poměrně dosti podrobně, a to jak mezinárodní, takv České republice a samozřejmě i v obci Kluky, kde teďs manželkou žijeme,“ vysvětlil Martin Lis.

https://pisecky.denik.cz/zpravy_region/4-podivejte-se-kdo-u-vas-zabojuje-o-radnici-20180831.html

Chalupuv Klukách koupili v roce 1997 a přestěhovali se sem na stálo v roce 2002. „Z počátku jsem zde jednal se starostou panem Lidem a pozdějis panem Košatkou, který byl starostou celých dvanáct let. Oba pánové nám byli velice nápomocni a naše existence zde probíhala od samého začátku naprosto bez problému. V roce 2010 se stala starostkou Jana Hrdinová a na kandidátce společně s ní jsem se voleb poprvé účastnil,“ doplnil Martin Lis.

Jak vidí komunální politiku v jejich obci? „Podle mého názoru probíháv obci vše naprosto korektně. Takový génius, který by se zavděčil úplně všem, ovšem nikde neexistuje. Ale důležitá je hlavně slušná a otevřená diskuze a aktivní účast pokud možno všech občanů,“ konstatoval.

Co by se mělo podle něj v obci změnit a s čím je spokojený? „Jsem spokojený, líbí se mně pravidelný obecní zpravodaj. Co bych ale rád změnil, pokud to půjde, je to, že v současné době nemáme v obci ani jednu hospodu. Přesto, že v dávné minulosti zde byly snad i čtyři. Také například zdejší školní jídelna vařila i pro důchodce, ale to přestalo v podstatě jen kvůli administrativním důvodům,“ připomněl.

Při pohledu zpátky do minulosti říká: „Dobu před rokem 1989 bezprostředně popisovat nemohu, protože jsme od roku 1968 žili v Kanadě. Pamatuji ovšem dobře poměry v padesátých letech a také zlepšení koncem let šedesátých. To je pro mladou generaci ovšem již dějepis a měla by se to naučit ve škole.

Martin Lis je na kandidátní listině Sdružení nezávislých kandidátů Kluky, kde se věková hranice jeho kolegů pohybuje od 39 do 53 let. Lídrem je současná starostka Jana Hrdinová, která si opakované podpory Martina Lise velmi váží.

Nejmladších - osmnáctiletých - kandidátů je na Písecku šest. Tři z nich jsou z Písku, dva z Veselíčka a jeden ze Záhoří. V Písku jsou to Karolína Kalinová (ANO 2011), Rostislav Šafránek (SPD) a Adam Turek (ČSSD), ve Veselíčku Jan Procházka a Matěj Richter a v Záhoří Jan Hauser.

Průměrný věk kandidátů

Písecko
Celkem - 47,66
Muži - 47,67
Ženy - 47,62

Písek
Celkem - 47,54
Muži - 47,14
Ženy - 48,51