„Je to ostuda pro město, protože průchod je v historickém centru. Raději tudy nechodím," zlobí se Zdeněk Buriánek, jeden 
z místních obyvatel.

Situace by se měla změnit. „Pokud nevznikne nějaký nový problém, mohlo by to být už od začátku příštího roku. Intenzivně jednáme s majitelem objektu a v přípravách je návrh dohody, která bude předložena k projednání radním," uvedl Jiří Hořánek, místostarosta Písku.

Rada už o průchodu jednala. Na zasedání 10. září byl předložen návrh majitele nemovitosti, který si nepřeje zveřejnění, aby mu město přispělo letos na údržbu 
a opravy stěn a vitrín průchodu domu částkou šest tisíc korun, nebo aby se o opravu 
a údržbu postaraly Městské služby Písek. „Rozhodně se nebráníme tomu podílet se na opravách, ale musí být jasná pravidla. Po jednání s majitelem město připravuje návrh dohody. Ta bude koncipována tak, že majitel se postará o odstranění rozbitých výloh a dalších nepořádků a starost o pravidelný úklid bude na městských službách. Město by naproti tomu mělo mít smluvně zajištěno právo nepřetržitého průchodu pro veřejnost," vysvětlil Jiří Hořánek.

Vlastník pasáže požadoval umístění kamery. „Kamera z Palackého sadů zabere jen část průchodu. Umístění zařízení přímo do průchodu není možné, protože strop je nízký. Pokud dojde ke stavebním úpravám, můžeme o tom jednat," dodal místostarosta.

Průchod z Velkého náměstí do Palackého sadů v Písku byl otevřený v roce 1933. Byl a v současné době zase je soukromého vlastníka. Průchod z Heydukovy ulice, město otevřelo roku 1877.

Někteří lidé se domnívají, že vlastník by mohl pasáž uzavřít. Za První republiky a ještě krátce po válce se zavírala na noc. „K tomu v žádném případě nedojde," ujistil Jiří Hořánek a pokračoval: „Součástí dohody bude závazek majitele nemovitosti, že nechá průchod otevřený. Zavírat ho na noc by bylo složité, protože jsou tady vchody do provozoven."

V průchodu z Heydukovy ulice takové problémy nejsou. Mimo jiné i proto, že jeho stěny jsou z omyvatelného materiálu. Tento průchod do Palackého sadů je v majetku města a starají se o něj Městské služby Písek.