Jeho konečnou podobu schválili zastupitelé na  prosincovém zasedání, když rozhodli o námitkách uplatněných při veřejném projednávání územního plánu. Dosavadní již neplatný územní plán  bránil v dalším rozvoji a výstavbě města a odrazoval investory.

„Na deset až patnáct let máme nyní jasno, k čemu  jaká plocha ve městě a obcích může být využita," zdůraznil starosta Jaromír Hlaváč.

Protivínští se snažili nový územní plán dotáhnout do konce  ještě před závěrem roku 2012, aby jim lhůtu  ještě neprodloužily  změny ve stavebním zákoně.

K návrhu územního plánu  přišlo ve stanoveném termínu šestadvacet námitek, polovině bylo možné vyhovět.

Nová podoba územního plánu udělala radost  zejména lidem, kteří si v Protivíně nebo v okolních obcích chtějí postavit rodinný domek.  Rozporuplné reakce však vyvolává skutečnost, že územní plán umožňuje postavit supermarket. Zejména obchodníci se obávají, že supermarket  jim  přebere zákazníky. Ti zase přítomnost obchodního řetězce vítají, protože dosud jezdí do Písku nebo Vodňan. Proti výstavbě supermarketu  při silnici na Č. Budějovice byly vzneseny dvě námitky, obě byly zamítnuty. Týkaly se obav ze zvýšení hluku a škodlivin z kamionů  i hluku z parkoviště pro zákazníky.  Mohlo by to znehodnotit bydlení i případný prodej rodinných domů. Podle názoru zpracovatelů územního plánu se námitky netýkají většího množství lidí. Připomínky ke konkrétnímu umístění objektu  se budou řešit ve stavebním řízení.