Vláda vyhlásila prohibici  a restaurátoři a obchodníci se pustili do odstraňování lahví s alkoholem z míst, kde by ho zákazníci mohli vidět. Nikdo od pátečního večera nesmí prodávat alkohol s vyšším obsahem než je dvacet procent.

Jak dodržují prodejci zákaz, zjišťovali redaktoři Deníku.

Písecko - Malý obchod se smíšeným zbožím v Borovanech, který Deník navštívil v sobotu krátce po otvírací době, zakázaný alkohol v regálech neměl. "O zákazu jsem se dozvěděla ze zpráv z televize. Hned, jak jsem přišla do práce, jsem alkohol stáhla z regalu a odnesla do skladu," řekla prodavačka Štěpánka Slámová. Jak doplnila, kauza methylalkohol na prodej tvrdého alkoholu v Borovanech vliv neměla. "Alkohol se tady moc neprodává," vysvětlila prodavačka.

Jeden ze čtenářů Píseckého deníku, který o zákazu diskutoval na facebooku Deníku, napsal: "Prohibicí se akorát lidem na černém trhu zvýší zisky."

Táborsko - Okamžitě po vyhlášení zákazu prodeje alkoholu s obsahem vyšším než 20 procent, začali městští strážníci obcházet všechny restaurace v Táboře, aby jim uprostřed festivalu oznámili nemilou zprávu. Táborská setkání tak letos nebudou příležitostí, jak doplnit kasy.

Hospodští jen krčí rameny, nic víc dělat nemohou. Servírka Havany Bára Ratajová okamžitě začala vyprazdňovat regály a skládat do přepravky veškeré zakázané nápoje.  

"Je dobře, že stahují ten špatný, ale neměli by  ten ověřený. Budeme mít velké ztráty," říká spolumajitelka restaurace Na Schůdkách Martina Méry.

Jindřichohradecko - Asi hodinu po vyhlášení nařízení jsme již zastihli pětadvacetiletou číšnici Terezu Molzerovou z fotbalové hospody Na Hvězdárně, jak od výčepu odnáší do příručního skladu načaté i nenačaté lahve s tvrdým alkoholem.

"Můj šéf situaci sledoval na internetu, jakmile se o zákazu dozvěděl, tak mi telefonoval a ihned jsme přestali nalévat. Lihoviny prý nesmějí být ani vystavené, proto je raději odnášíme do skladu," vysvětluje servírka.

Strakonicko - Je pátek 14. září dvě minuty po 20. hodině. Ve strakonickém Kauflandu začíná mazec kolem regálů s lihovinami. Každý jen trochu volný zaměstnanec spěchá s krabicemi, aby do nich mohl nandat lahve s minimální hodnotou 20 % alkoholu. Začala prohibice. "Psal  šéf, ať začneme rychle uklízet," říká v letu jedna z prodavaček.