Kalná voda tekla v mirotických domácnostech, a nejen v nich, znovu na konci května. „Jakmile nám to lidé zavolali, kontaktovali jsme Čevak, ale ten si s tím tentokrát neuměl poradit," uvedla starostka Mirotic Martina Mikšíčková.

Problém totiž nebyl v mirotickém potrubí. Situaci objasnil na posledním jednání zastupitelů František Rytíř, provozní náměstek ředitele Jihočeského vodárenského svazu (JVS), jemuž úpravna vody Plav patří. Zároveň se i všem mirotickým občanům prostřednictvím zastupitelů za problémy omluvil. „Víme důvod, ale nevíme, kdo to způsobil. Na nějaké odbočce vodního řádu došlo k tomu, že si někdo v pondělí ve 14 hodin třikrát za sebou na dvě až tři minuty zvýšil průtok. S tím jsme vůbec nepočítali. Třičtvrtě hodiny trvalo odkalování asi dvaceti kubíků vody," vysvětloval.

V pondělí se ale podle jeho slov ještě dostal zákal do mirotického vodojemu. Opatření JVS dělal až ve středu, protože se o problému dříve jeho pracovníci nedověděli. JVS se také dohodl s Čevakem, že desítky tisíc na obnovení kvality vody zaplatí.

Z úpravny vody Plav protečou ročně sta tisíce kubíků vody. Z ní až do Mirotic vede 92 kilometrů ocelového potrubí, ve kterém jsou usazeny uvolněné částečky železa. Usazují se především v místech, kde je nejnižší průtok vody. V potrubí do Mirotic je usazena deseticentimetrová vrstva a tím, že došlo k více než čtyřnásobně většímu odběru, se zákal zvedl. Dostal se tak až do vodojemu.

„Je mi líto, že tu musela být cisterna s vodou. V některých obcích nemají vodojem jako tady, proto při závadách bývají zásobovány vodou z cisterny. Ale tady by k tomu docházet nemělo," upřesnil František Rytíř.

Dodal, že už udělali technické opatření, kterým zamezili nečekanému zvětšení průtoku. U vodojemu Mirotice zvýší průtok.

Připomněl také pokračování stavby další části dálkového vodovodu Mirotice – Čimelice. „Koncem května příštího roku by se měli napojit obyvatelé Čimelic a pak Rakovice, kde zatím ještě není žádný vodovod vybudovaný.