„Podle mého jsou tam nesrovnalosti, a proto bych ráda vyzvala zastupitele, aby našli odvahu a dali podnět ke kontrole toho, zda jsou příspěvky našeho města využívány v souladu se zákonem," podotkla na posledním jednání Eva Veselá.

Zastupitel  a předseda kontrolního výboru Martin Brož následně podal návrh na kontrolu a zastupitelé ho schválili. „Dali jsme dohromady skupinu, která se tím bude zabývat. Kontrolujeme teď asi deset věcí, takže to určitě nebude hned," zmínil Martin Brož.

Otázka SORP zazněla také na pracovním setkání zástupců Jihočeského kraje a starostů z Písecka v souvislosti 
s nepřesným vyúčtováním dotací na projekt Orlicko čistější. O informace, jak se částka kolem milionu korun, kterou bude muset svazek obcí z dotace vracet zpět, dotkne členských obcí, vznesl starosta Oslova František Hašek.  „Nebyli jsme motivováni poškodit členské obce, ale také jsme správci veřejných peněz. Nechceme, aby se to ve svazku těch, co poctivě pracují, dotklo. Nikdo nechce, aby se vybíral mimořádný příspěvek, který by byl  větší než čtyři koruny na jednoho obyvatele členské obce," ujistil přítomné starosty hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Dohoda splátek je připravená na pět let.

Shrnutí

Svazek obcí regionu Písecko získal od Jihočeského kraje čtyřmilionovou dotaci na projekt Orlicko čistější. Jeho cílem bylo pomoci k vybudování čistíren odpadních vod a kanalizací v obcích a zamezit dalšímu znečišťování nádrže. Závěrečné vyúčtování dotace rozporoval Jihočeský kraj. Ten nejprve požadoval vrátit více než 2,1 milionu korun, nakonec jde o téměř milion korun.