Narodil se tu otec někdejšího prezidenta Václava Havla, nyní tu sídlí domov pro osoby se zdravotním postižením. Zámeček ve Zběšičkách skrývá zajímavý osud. Do čtyř let tu žil Václav M. Havel, prezidentův otec.

Samotný Václav Havel se do Zběšiček, jak vypráví ředitel zařízení Pavel Pecháček, nikdy nepodíval. „Zvali jsme i jeho ženu Dagmar, poslali nám finanční dar z jejich nadace, ale nikdy nepřijeli. Samozřejmě, že nám bylo líto, že slavný potomek jednoho z mnoha majitelů sem nepřijel," řekl Pavel Pecháček, ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Zběšičky.

Se zařízením je naproti tomu spojena návštěva jiných známých jmen. Jmenujme třeba držitele hokejového Stanleyova poháru Stanislava Neckáře, rodáka z Písku, nebo herce Michaelu Maurerovou a Ondřeje Pavelku. A také Jaromíra Jágra, který při píseckém exhibičním utkání Jágr teamu a A.S.A. teamu předal řediteli Pavlu Pecháčkovi šek na padesát tisíc korun.

Budovu zámečku, kterou postavil v roce 1885 řezník Antonín Mašek jako rekreační zařízení, využívají lidé se zdravotním postižením od roku 1985, letos tedy domov, původně ústav sociální péče, oslavil třicátiny. Slavnost byla komorní, jednalo se o setkání bývalých a současných zaměstnanců, týden nato slavili klienti, pro které bylo připraveno sportovně kulturně zážitkové odpoledne. „Původně jsme byli zařízení pro děti. Chlapci a děvčata byli dohromady a v osmnácti letech odcházeli do zařízení pro dorost, kde už byli rozdělení podle pohlaví," vrací se k jedné kapitole minulosti Pavel Pecháček.
Původní kapacita domova byla čtyřicet dětí. Ta se mohla zvětšit díky postavení nových prostor. Nejvíce peněz – 84 milionů korun – spolkla rozsáhlá rekonstrukce a modernizace na začátku nového tisíciletí.

Klienti tu mají k dispozici vzdělávací centrum, dílny i tělocvičnu. S jejich rukodělnými výrobky se například mohou každoročně seznámit návštěvníci v píseckém kině Portyč. Letos od 25. listopadu do 6. prosince se tu bude konat už třináctý ročník charitativní prodejní výstavy, jejímž organizátorem je písecká firma Kočí. Na prodej tu budou výrobky nejen klientů Domova pro osoby se zdravotním postižením Zběšičky, ale i Denního a týdenního stacionáře Duha Písek, Dětské psychiatrické nemocnice Opařany a Seniorského domu Písek.

Před zřízením ústavu zámeček využíval národní podnik Zelenina Praha k rekreačním účelům.

Zřizovatelem domova ve Zběšičkách, který má nyní kapacitu 76 osob, je Krajský úřad Jihočeského kraje. Je určen pro lidi se zdravotním postižením od pěti do 64 let.