Da Vinciho ztvární Pavel Oubram. „Hrát ho je složité, protože je to známá osoba. Lidé o něm mají nějakou představu, je spousta poznatků, jaký byl, musel jsem je dát dohromady a vytvořit jeho osobnost,“ tvrdí herec, který o postavě načítal materiály. Podle Petra Zelenky bude Da Vinci v podání Pavla Oubrama jako typický český řemeslník. „Topí se v zakázkách, spoustě lidem něco slíbil, a přitom jeho srdce bije pro něco jiného. Vizionář lapený v přelomové době, která začíná být fascinována lidskou individualitou, dobře si vědom toho, že v dalších stoletích jedinečných osobností prostě nebude dost,“ přibližuje postavu.

Když Vltavou v Krumlově teče pod 10 kubíků vody, ve šlajsně u Jelení lávky pod Plášťovým mostem bývá těsno. Nejeden raft v ní uvízne.
OBRAZEM: Z Vltavy je zase vodácká dálnice, provoz brzdí šlajsna pod zámkem

Hlavním hrdinou je však historik umění Silvio, který se ocitne v 15. století a setkává se s Leonardem Da Vincim. Původně měl Silvia ztvárnit Jiří Langmajer, ale kvůli kombinaci hereckých závazků a covidu nakonec postavu zahraje Martin Pechlát. „S Jirkou jsme se na tom domlouvali několik let a doufám, že spolu někdy uděláme něco jiného. Na druhou stranu Martin Pechlát je v tom geniální. Tedy nakonec nelituji,“ říká Petr Zelenka. Spolupráci si pochvaluje i kolega. „Je skvělý herec,“ myslí si Pavel Oubram.

Před točnou uvidíte také patnáctičlenný tým akrobatů, který více než rok vybírala manželka Petra Zelenky Klára Lidová. „Od začátku chtěla spojit toto historické téma s profesionálním pohybem,“ vysvětluje režisér. Artisté předvedou hned několik čísel. „Diváci se mají na co těšit,“ shodují se herec i režisér.

Otáčivé hlediště láká diváky. Ilustrační foto.
Sezonu zahájili Maryšou a stěhují se na otáčko do Krumlova

Dojde také na vynálezy, například na splachovací záchod. Scéna bude částečně vypadat jako od Da Vinciho.

Loni se musela premiéra odložit kvůli koronakrizi a opravě točny. Herci se tedy dostanou před velké publikum po dlouhé době. „Těšíme se a máme i respekt,“ přiznává Pavel Oubram.

Autoři pracovali na textu od roku 2016. Práci na otáčku si Petr Zelenka, který sem připravil Psa baskervillského a s JD spolupracuje, chválí. „Navzdory všemu je to magické. Včera na zkoušce zase létala spousta netopýrů, ve světlech zazářili na vteřinu jako kometa. Rád bych se sem ještě někdy vrátil a udělal něco hodně jednoduchého, třeba Robinsona Crusoe,“ říká na závěr.