Závažné  pochybení, nebo pouhé nedorozumění a přílišná hysterie? Provozovatel restaurace Pohoda na Masarykově náměstí v Mirovicích František Dubský 
se brání proti tvrzení, které 
v pátek zveřejnili hygienici. Podle Františka Kotrby 
z Krajské hygienické stanice tam inspektoři při kontrole narazili na whisky bez kolku, fernet namísto vodky a neodpovídající etikety na dalších láhvích. Objevili i podezřelou slivovici, o níž personál údajně prohlásil, že ji majitel naplnil z neidentifikovatelného plastového barelu. Provozovatel byl tou dobou pryč. Hygienici proto zavolali celníky, kteří převzali další vyšetřování.

Whisky bez kolku

„Hygienici nemohli provést kompletní kontrolu dalších zásob alkoholu včetně podezřelého barelu. Nebyly jim předloženy ani požadované doklady k podávaným alkoholickým nápojům a nemohli provést ani kontrolu další dokumentace," popsal Kotrba. 
Provozovatel František Dubský byl z výše uvedených informací značně rozčarován. Podle něj totiž nejsou z části pravdivé.  „Je lež, že jsem je odmítl pustit do skladu," rozčiloval se včera odpoledne Dubský, který v době kontroly v restauraci nebyl přítomen. Říká, že byl na houbách v Plzni, a nemohl se domů dostat dřív než za dvě hodiny. Mezitím hygiena zavolala celníky. Po příjezdu sklad údajně bez problémů otevřel a předal požadované vzorky.

Celníci je nyní budou zkoumat ve speciální laboratoři 
v Praze. „Punč, který tam byl, neměl dodací list. Kolky tu ale mělo všechno," uvedl provozovatel Dubský. Přelévání alkoholu do jiných lahví považuje za normální věc.

Hájí se tím, že tento postup uplatňuje celých sedm let, co má hospodu otevřenou. Fernet přelévá do staré „božkovské" láhve proto, aby mohl pomocí měrky přesně zjistit, kolik alkoholu v láhvi je. Za běžné považuje i přelévání slivovice z plastového barelu 
do láhví. „Barel byl s kolkem," trvá na svém. Výtka, se kterou Dubský souhlasí, se týká neokolkované láhve whisky Jack Daniel´s. „Ano, ta jediná neměla kolek, ale flaška tam už byla dlouho," snažil se najít vysvětlení.

Podle obyvatelky Mirovic, důchodkyně Aleny Jannackové, se u nich o páteční kontrole mluví. „To víte, jsme městečko. O kontrole jsem četla v novinách. Pátrala jsem po tom, v jaké restauraci 
se uskutečnila, ale zjistit se mi to zatím nepodařilo," řekla včera odpoledne důchodkyně. Dodala, že alkohol prodávaný  načerno, který může být nebezpečný, i kauzu metylalkoholu považuje za skutečně velký problém. „Mrzí mě to. Už zemřelo devatenáct lidí. To není o zlomení nohy, jde o život," poznamenala Alena Jannacková.

Mluvčí jihočeských celníků Vladimír Pešek potvrdil, že odebrané vzorky z Mirovic poputují na expertizu do Prahy. Výsledky testů by mohly být známy přibližně do deseti dnů. „Majitel je povinen doložit 
i veškeré doklady o nákupu 
a zdanění alkoholu. Lhůta záleží na domluvě, ale zpravidla je to hned v následujících dnech. Pokud tyto doklady nedodá, budeme to dále řešit," přiblížil mluvčí Pešek.