Zákazníci využívají prádlomat především k praní velkoobjemového prádla, jako jsou deky, kabáty, spacáky nebo plyšáci. "Uplatnění zde nacházejí, také chalupáři, táborníci lidi na cestách a menší penziony. Obrovskou výhodou je pračka, která opravdu pojme velké množství prádla," doplnil Jan Holý, autor projektu.

Zájemci mohou využít dva typy praček. Do menší se vejde 8 kilogramů prádla a vyprání jedné várky stojí 150 korun. Velkoobjemová pračka pojme až 18 kilogramů prádla a cena za vyprání je 200 korun. Platit se dá v hotovosti i kartou.

Délka programu se pohybuje od 35 do 45 minut. Prádlomat navíc umí dát sám vědět, když se přiblíží konec praní. "Jako zákazník si zvolíte, aby vám před koncem praní přišla sms zpráva, nebo se na displeji u pračky zobrazuje ještě přesný čas praní, čili se dá krásně ohlídat. Po dobu praní je samozřejmě pračka zamčená," řekl Jan Holý.

Vizualizace plánované sportovní haly v prostoru ZŠ J. K. Tyla v Písku.
Písečtí sportovci se dočkají nové haly. Město nyní hledá projektanta

Zákazníci mohou po skončení praní využít i sušičku, která pojme až 18 kilogramů prádla a jednu várku usuší za 55 korun.

Pračky mají samočistící efekt během pracího procesu, navíc se denně fyzicky kontrolují a čistí šetrnými dezinfekčními prostředky.

V Jihočeském kraji jsou celkem tři prádlomaty. Fungují v Českém Krumlově (Tesco), Táboře (Tesco) a Písku (Tesco). Provozovatelé služby ji plánují rozšířit i do dalších měst, která mají kolem 10 tisíc obyvatel.