V prostorách  Prácheňského muzea dnes začínají dvě výstavy s tématikou nejkrásnějších svátků v roce. V malých síních je to pozoruhodná výstava betlémů ze sbírek jihočeských muzeí.
Návštěvníky jistě potěší  především precizní práce i výběr různých materiálů, ze kterých se betlémy vyrábějí. Mohou si připomenout i jejich historii.

Původní betlémy Františka z Assisi, který jejich tradici založil, měly pouze několik postav – Ježíška, Marii, Josefa a pár zvířat.   V následujících staletích se počet postav značně rozšířil, i když někteří betlémáři zůstávají u tradice.Na výstavě Betlémy z jihočeských muzeí se představí jesličky hned ze čtyř století, ty nejstarší pochází ze století osmnáctého a nejmladším je jen několik let.

„Své sbírky v Písku představí mimo toho Prácheňského i muzea z Netolic, Milevska, Soběslavi a Strakonic," informovala Lenka Nádějová z Prácheňského muzea.

V chodbě knihovny  muzea  si starší návštěvníci mohou zavzpomínat na  dobu před  několika desítkami let, mladí zase uvidí, do čeho a jak se balily dárky v minulosti. Výstava zahrnuje nejen historické vánoční papíry, ale i ubrousky, kalendáře a  pohlednice. Byla sestavena  ze soukromé kolekce jednoho z největších vánočních sběratelů Františka Valeny z Prahy.

Protože František Valena byl hlavně sběratel a výrobce betlémů, nechybí ani jesličky a většinou jsou to skutečné unikáty z devatenáctého století. Nechybí ani ukázka z monumentálního a nikdy nedokončeného betlému. Návštěvník si tak podle slona a tří králů může představovat, jaký betlém by asi autor vytvořil.

František Valena zemřel  před pěti lety a písecká výstava je první, která se koná po jeho smrti. Ve spolupráci s Prácheňským muzeem výstavu připravila výtvarníkova žena Rozálie.
František Valena byl všestranným výtvarníkem. Vyučil se cizelérem, navrhoval a vyráběl šperky, především emaily, věnoval se sochařství a restaurátorství, sbíral betlémy lidových řezbářů a sám je vyráběl. Spolu s Jiřinou Hánovou byl autorem úspěšné knihy Betlémy.

Další vánoční akce v Prácheňském muzeu má název Jihočeská folklorní abeceda a uskuteční se ve dnech 11. až 14. prosince.

„V muzeu se postupně vystřídají zástupci z Prácheňska, Blat, Doudleb, Kozácka a Chodska v krojích, budou vyprávět o svém regionu, kroji, zatancují a zazpívají. Zahrají také dudáci ze Strakonic, představí se výšivka rybí šupinou, sedlická krajka, zdobit se budou hnětýnky, vystoupí i baráčníci a další," doplnila Lenka Nádějová.

Akce je určena hlavně pro žáky prvního stupně základních škol, kteří zde poznají základy jihočeského národopisu.