Kapacita pro pacienty s covid-19 v prachatické nemocnici nestačí. Proto Nemocnice Prachatice podle informací ředitele Michala Čarvaše od pátku 23. října uzavírá lůžkovou péči na dětském, novorozeneckém i gynekologickém oddělení.

"Současně dojde k uzavření porodnické části. Potřebujeme veškerý personál přesměrovat na péči o pacienty s covid-19. Zároveň potřebujeme další kapacity lůžek," zdůvodnil Michal Čarvaš. Dětem a ženám bude nemocnice poskytovat jen ambulantní a pohotovostní péči. Hospitalizaci takových pacientů z Prachaticka zajistí okolní nemocnice. Špatná zpráva je to především pro budoucí maminky. Ty v Prachaticích své děti v nejbližších týdnech na svět nepřivedou. "Péči najdou v sousedních nemocnicích, tedy Strakonice, České Budějovice či Písek," doplnil ředitel prachatické nemocnice.

Prachatický kadeřník Jakub Bouda pracoval až do půl čtvrté ráno ve čtvrtek 22. října.
OBRAZEM: Prachatický kadeřník stříhal až do čtvrtečního rána

Zavřené bude také oddělní následné péče (LDN). I v jeho prostorách vzniká covid stanice. „Od pondělí 26. října také omezujeme 26. října ambulantní rehabilitační péči. Personál tohoto oddělení bude docházet za pacienty, kteří jsou hospitalizováni na jiných odděleních. Stejně tak budou probíhat rehabilitace u covid pacientů," popsal. O stávající lůžkové pacienty se postarají sousední nemocnice Jihočeského kraje nebo budou pacienti propuštěni do domácí péče či do sociálních lůžkových zařízení.

Na nedostatek zdravotnického i nezdravotnického personálu upozorňuje ředitel prachatické nemocnice už od minulého týdne. "Chybí nám sestřičky, lékaři, ale v současné chvíli už i recepční," uvedl Michal Čarvaš s tím, že personál, který je také nakažen virem, v tuto chvíli chybí na všech odděleních.

Takto to vypadá na covidové jednotce infekčního oddělení českobudějovické nemocnice.
Podívejte se, kde léčí Jihočechy nakažené covidem

Ke středeční (21. října) šesté hodině večer bylo na Prachaticku 391 lidí pozitivních na covid-19. V prachatické nemocnici jsou v tuto chvíli hospitalizovány zhruba tři desítky pacientů. Někteří i ve vážném stavu. "Dnes jsme od jedné firmy získali pět plicních ventilací," dodal ředitel prachatické nemocnice. Největší přírůstky pacientů s covid-19 eviduje Nemocnice Prachatice o víkendech. S přibývajícími počty nakažených proto vedení nemocnice reaguje rozšířením lůžkové kapacity.