A není v nich ledajaké pivo. „Pochází ze speciální várky světlého ležáku, kterou letos 7. září požehnal Mons. Vlastimil Kročil, biskup českobudějovický,“ vysvětluje mluvčí pivovaru Petr Samec.

Stejně jako před rokem předají zástupci pivovaru ještě před Vánoci 123 jednolitrových lahví Požehnaného piva Svatému otci papeži Františkovi. Jak doplňuje ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák, ležák chutnal ve Vatikánu už loni.

Požehnané pivo mohou zájemci v Budějovicích ochutnat i točené. „Ze sudů se bude točit na náměstí a v restauracích Masné krámy a Vatikán,“ připomíná šéf pivovaru.

Ti, kdo si během adventu či o svátcích připijí Požehnaným pivem, navíc udělají dobrý skutek. Kompletní výtěžek z prodeje na trzích a polovina ceny Požehnaného piva vypitého v restauracích budou předány Diecézní charitě České Budějovice.

Už na přípravě piva k prodeji se podíleli dobrovolníci z řad zaměstnanců Budějovického Budvaru. Zhruba padesát se jich včera pustilo do ručního balení lahví do speciálních papírových obalů. Střídat se budou spolus dobrovolníky z Diecézní charity, biskupství a magistrátu v prodejním stánku na náměstí.