"Denně jsou vysílány desítky jednotek, některé požáry jsou takového rozsahu, že jsou vyhlašovány druhé stupně požárního poplachu. Na Dačicku byl vyhlášen dokonce stupeň třetí," potvrdila mluvčí HZS JčK Vendula Matějů. 

Ilustrační foto.
Po uhašení požáru trávy u Krsic na Písecku našli hasiči na místě mrtvého člověka

Ve čtvrtek 24. března dostali proto od hasičů starostové všech jihočeských obcí dopis s informací o tom, jak závažná situace je, a s doporučením monitorignu míst pálení v katastru obcí, který mají na starosti jednotky místních dobrovolných hasičů.

"Zároveň HZS Jihočeského kraje pro monitoring míst pálení vyčlenil vyšetřovatele (příslušníky pro zjišťování příčin vzniku požáru), kteří také v rámci svého vyšetřovacího obvodu kontrolují nahlášená pálení," dodala mluvčí. Ti zjišťují, jestli jsou dodrženy všechny předpisy k zabezpečení požární bezpečnosti při pálení a v případě nedodržení udělují sankce.

Lidé na zákaz pálení nedbají

I přes tato opatření se počet sobotních požárů opět dostal na tři desítky, z toho bylo 24 požárů v přírodě. "Požáry trav, porostů či lesů byly tentorkát všechny bez vzniklé škody. Tragický konec měl však požár trávy u Čimelic, části obce Krsice, kde při spalování trávy zemřela osoba," upozornila Vendula Matějů. 

Požár rašeliniště v Žáru.
Hasiči čtyřikrát vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Kde hořelo?

Když už je potřeba něco pálit, je dobré - a často i nařízené - pálení nahlásit přímo hasičům. Jak na to? 
• Pro podnikající fyzické a právnické osoby platí povinnost ohlašovat pálení na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.
• Zákonná povinnost se nevztahuje na fyzické osoby, které pálí na svém soukromém pozemku. Pokud ale fyzická osoba plánuje pálit odpad, doporučujeme jej na operační středisko také nahlásit. Předejdete tím zbytečnému výjezdu hasičské jednotky.
• V případě pálení lesního odpadu po těžbě v lese platí oznamovací povinnost pro všechny osoby, včetně fyzických osob. Nejjednodušším způsobem nahlášení je prostřednictvím internetového formuláře na webových stránkách Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje www.hzsjck.cz (formulář na pálení je jedním z bannerů na pravé straně - https://paleni.izscr.cz).
• Případně lze pálení nahlásit telefonicky na číslech 950 230 801 – 804.
Pálení nikdy nenahlašujte na tísňové linky 112 a 150.