„Po prověření a zvážení, zda se s tím dá ještě něco dělat, navrhujeme odpis," řekl Martin Třeštík, který má na starosti finance. Doplnil, že zhruba 300 tisíc korun je za nájem a služby bytů a zbytek za nebytové prostory.

V účetnictví se objevovala řada nesmyslů. Například to, že dluh za společnou televizní anténu je 240 tisíc korun nebo za nájem bytu 800 tisíc korun. To se podle Martina Třeštíka nikdy nemohlo stát. Mnohdy se jednalo o nahodilé zápisy, které nebyly spojeny s žádným člověkem. V evidenci také byly byty, které město nikdy nevlastnilo, a také například to, že i samo město dluží.

Podle starosty Ivana Radosty je to nepříjemná situace, ale vyřešit se musí. „Tímto odpisem to bude jednou pro vždy pryč. S velkým poučením," komentoval. „Pracovnice úřadu to mají plně podchycené a už se nemůže stát to, co v minulosti," dodal.

I opoziční zastupitel Ladislav Bendula považuje za důležité se věcí zabývat. „Je třeba to dát do pořádku. Jestli je to účetní chyba typu posunutí řádek v tabulce a podobně, v odpisu nevidím problém," uvedl.

Místostarosta Martin Třeštík doplnil, že se pochopitelně může stát, že se dalším odpisem pohledávek budou zabývat. „Říci, že ne, by byl samozřejmě nesmysl. I teď vznikají, ale věřím, že se už nestane, abychom nevěděli, jestli je to pohledávka nebo ne, za kým jde a v jaké je výši," reagoval tak na to, že město v roce 2009 přešlo na systém, který platby přesně zaznamenává.

Zastupitelé se nad vedením účetnictví podivovali. Za chyby či problémy nikdo potrestán nebyl. Martin Třeštík se domnívá, že zodpovědnost jde za pracovníky úřadu, kteří měli evidenci na starosti, a vedoucími odborů finančního a správy majetku. Podle jeho slov z nich na úřadě nikdo už nepracuje. Dále pak také za auditorem. Posouzení případu ovšem není jednoduché. „Při tomto stavu evidence fakticky ani nevíme, zda vznikla škoda. Je dost dobře možné, že pohledávky neexistovaly a vznikly jen nesmyslným zápisem," řekl místostarosta.

Za nájemné bytů za posledních šest let město eviduje dluh přes jeden milion korun. Platební kázeň se podle Martina Třeštíka zhoršuje.