Před volbou, jakou profesi si do budoucna vyberou, stojí teď žáci 9. tříd. „Baví mě auta, tak se chci přihlásit na automechanika," svěřil se Jan Kníže z Čimelic. Někteří zatím jasno nemají. Na podání přihlášek mají přes měsíc čas. Výhodou pro ně je, že mohou podat přihlášky dvě.

Pro školy to však podle ředitelky SZŠ Písek Heleny 
Šatrové znamená, že až do září nemají úplnou jistotu, kolik dětí do prvního ročníku nastoupí, protože ještě o prázdninách vše může změnit výsledek podaného odvolání. Střední školy v Písku, které Deník oslovil, zaznamenaly v posledních dvou letech úbytek žáků. V SOŠ a SOU Písek přijímali v té době do učňovských oborů všechny, kdo se přihlásili, a do maturitních ty, kdo úspěšně složili zkoušku z českého jazyka. V písecké střední lesnické škole je situace jiná. 
„Zájem o studium u nás v posledních pěti letech stále stoupá, takže musíme žáky 
i odmítat," řekl ředitel VOŠL a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga Jiří Holický.

Změnu připravili pro uchazeče v písecké Střední zdravotnické škole (SZŠ). Letos budou mít přijímací zkoušky pouze z českého jazyka. Vloni měli přijímací zkoušky také z biologie člověka a je možné, že to někoho odradilo, protože poprvé po letech měli nižší počet zájemců.

Žáci mají velký výběr oborů

Střední a učňovské školy v Písku dlouhodobě spolupracují s firmami, takže jejich absolventi mají velkou šanci najít po ukončení studia práci.
Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola (VOŠL a SLŠ) Bedřicha Schwarzenberga v Písku podle slov ředitele Jiřího Holického má propracovaný systém se sociálními partnery – od vlastníků lesa až po zpracování dřeva, kde žáci získávají zkušenosti. Spolupracují také se zahraničím, takže se studenti mohou účastnit odborných exkurzí třeba v Německu, Rakousku, na Slovensku, v Polsku nebo ve Francii. „Oslovují nás firmy a vybírají si u nás budoucí zaměstnance," doplnil Jiří Holický.

Dlouhodobě se daří naplnit učební obor lesní mechanizátor, ale největší zájem je o maturitní obor lesnictví, kde je kapacita 60 žáků. Obor zpracování dřeva v posledních čtyřech letech neotevřeli, protože se přihlásilo jen několik zájemců, ale na škole byli přeřazeni na druhý obor.¨

Na SOŠ a SOU Písek se největší počet žáků se hlásí každý rok na obory instalatér a automechanik. „Dále je velký zájem o gastronomické obory cukrář, kuchař, servírka a číšník, kde máme každý rok minimálně dvě třídy prvních ročníků," konstatoval statutární zástupce ředitele SOŠ a SOU Písek Zdeněk Kalinovský. V široké nabídce profesí této školy si stálý zájem absolventů základních škol udržují také dva čtyřleté maturitní obory autotronik a ekonomika a podnikání. Naopak zájem klesá například o učební obor klempíř. „První ročník letos nemáme. Většinou míváme kolem šesti až osmi žáků ročně. Ačkoliv je to obor, kde by práci jistě absolventi našli, tak se do něj hlásí většinou jen ti, jejichž otcové mají klempířskou firmu," vysvětlil Zdeněk Kalinovský. Budoucí klempíři si ve druhém a třetím ročníku upevňují znalosti formou praxe u firmy Vrbka střechy, se kterou škola spolupracuje.

V minulém roce vedení školy oslovili zástupci společnosti ČEVAK, kteří hledají nové pracovníky za ty, kteří budou v průběhu tří až pěti let odcházet do důchodu. Další spolupráci udržuje škola se zaměstnavateli, u kterých absolvují odborný výcvik žáci gastronomických oborů. Často se stává, že zde zůstanou pracovat i po ukončení školy. SOŠ a SOU Písek spolupracuje přibližně s padesáti subjekty, kde žáci vykonávají odbornou praxi a přímo se tak seznamují s požadavky zaměstnavatelů. V současné době škola obnovuje spolupráci se stavební firmou Kočí, která realizovala firemní stipendijní program pro učně.

Zájemci o studium na Střední zemědělské škole (SZeŠ) Písek se musí k přijímacím zkouškám připravit na test z přírodopisu. „Do prvního ročníku přijímáme celkem 60 žáků do oborů vzdělání agropodnikání a ekologie a životní prostředí. I přes nepříznivou demografickou situaci se nám daří naplňovat oba obory," uvedl ředitel SZeŠ Písek Miloš Cieslar. V současné době škola realizuje projekt, který je zaměřený na zapojení odborníků z praxe přímo do výuky. Žáci se účastní tématicky odborně zaměřených přednáškových cyklů, workshopů a praxí. Kromě školního statku SZeŠ v Dobešicích žáci vykonávají odborné praxe na pracovištích různých firem, kde později mohou najít uplatnění.

Ve SZŠ Písek mají celkovou kapacitu dvou tříd šedesát žáků dlouhodobě naplněnou. Výjimkou je jen letošní první ročník, kdy je v každé ze dvou tříd po 24 budoucích zdravotnických asistentech. „Letos je lichý rok, proto otevíráme jednu třídu zdravotnického lycea a jednu třídu zdravotnického asistenta," upřesnila ředitelka SZŠ Písek Helena Šatrová. V rámci výuky spolupracují s Nemocnicí Písek.

Stanislava Koblihová