Zabývali se jím písečtí zastupitelé minulý týden a nezdálo se jim především to, že by se změna vyhlášky o poplatcích měnila od 1. března, tedy v průběhu roku. „Není to podle mého dobré řešení. Jsem pro, aby se poplatek snížil až od 1. ledna 2017," podotkl radní Písku Luboš Průša.

Za to se přimlouval také Ladislav Toman, vedoucí finančního odboru MÚ Písek. „Popravdě nevím, jak bychom změnu výše poplatku uprostřed roku řešili. Kdyby bylo třeba, tak si s tím poradíme, ale raději bych, kdyby to platilo od 1. ledna 2017," konstatoval Ladislav Toman.

Kromě toho, že by snížení poplatku o padesát korun od 1. března znamenalo úbytek 1,25 milionu korun pro rozpočet, přineslo by to také podstatně víc práce úředníkům, především dvěma pracovnicím městského úřadu, které mají na starosti všech 32 500 poplatníků.

Změna poplatku od března by mohla být také nepřehledná. Poplatek by totiž nebyl 440 korun, ale 449 korun – tedy dvě dvanáctiny z částky 490 korun plus deset dvanáctin z částky 440 korun.

Městský rozpočet počítá v roce 2016 s příjmem z poplatku za komunální odpad ve výši 13,5 milionu korun.
Snížení poplatku o padesát korun by znamenalo úbytek na příjmové straně rozpočtu ve výši 1,25 milionu korun.

Marek Anděl navrhoval snížení poplatku jako další motivaci k lepšímu třídění. „V prosinci 2014 jsme schválili slevu sto korun právě z tohoto důvodu. Teď víme, že za rok 2015 se odpady třídily lépe než rok předtím, takže si podle mě lidé další snížení poplatku zaslouží," zmínil Marek Anděl. Jeho návrh podpořil místostarosta Písku Jiří Hořánek. „Pokud si to město může dovolit, a já myslím, že ano, měli bychom poplatek snížit," uvedl.

Na snížení poplatku se shodla komise pro životní prostředí, a to vzhledem k aktuálnímu vývoji třídění papíru, plastů a skla v roce 2015. Loňské výsledky ukazují, že plastů i skla se vytřídilo podstatně víc než v roce 2014. Papíru o tři tuny méně, což může být způsobeno tím, že papír lidé často vozí do sběrny.