Obyvatel Jiří Koliha se domnívá, že by měl úřad dluhy za poplatky tvrdě vymáhat. „Je potřeba se tím důsledně zabývat. Jak k tomu přijdeme my slušní, kteří poplatky platíme," ptal se důchodce Jiří Koliha, který se obává toho, že za určitou dobu se budou zastupitelé opět zabývat odpisem nevymahatelných pohledávek.

Starosta Ivan Radosta podotkl, že vymáhání není jednoduché. Třeba kvůli tomu, že u lidí, kteří pobírají sociální dávky, není co exekuovat. „Čeká nás hodně práce, která není jednoduchá. Nechceme to nechat zajít do takové fáze, že někdo z nás přijde a řekne, že je dluh jeden a půl milionu, a jsou všichni šťastní. Tak to určitě nebude," reagoval starosta.

Hana Jánová, vedoucí finančního odboru MÚ Milevsko, popsala, že lidé, kteří do termínu poplatek nezaplatí, jsou poté obesíláni složenkou. To se děje čtyři až šest měsíců po termínu splatnosti poplatku. „Jedná se o více než dva tisíce lidí. Každý obdrží vyplněnou složenku a výzvu k urychlené úhradě nedoplatku. Dopisy roznáší doručovatelka městského úřadu, nevznikají tedy výdaje za úhrady poštovního doručování," dodala.

Na část dlužníků složenka zabere a poplatek dodatečně zaplatí, někteří požádají o splátkový kalendář či posunutí platby. U těch, kteří poplatek neuhradí do října, město postupuje podle daňového řádu a může vše skončit exekucí. Úspěšnost exekutorů se pohybuje od deseti do třiceti procent.

Obyvatelé přišli s novými návrhy. Třeba František Šika s tím, aby děti do jednoho roku věku byly od poplatku osvobozeny. Josef Luxemburg nabízel jiné řešení. „Co kdyby se vůbec neplatilo? Bylo by to bez problému," podotkl.

Poplatek za odpad v Milevsku, kde bylo k prvnímu lednu letošního roku trvale hlášeno 8649 obyvatel, činí 456 korun.

Počet plátců s nedoplatkem:
k 31. 12. 2013 – 810
k 30. 4. 2014 – 2088
k 31. 12. 2014 – 790
k 30. 4. 2015 – 2068
k 30. 6. 2015 – 1372
Zdroj: Město Milevsko