Každý život, který skončí na silnici, někdo oplakává. Každé zranění bolí. Mnozí řidiči kolem nehody projedou jen se zvědavostí v očích, jiní zrychlí, už aby byli pryč. Na-štěstí někteří z nás reagují lidsky a zraněným neváhají pomoci. Jejich konání, pokud se o něm dozvědí, oceňuje Česká pojišťovna s Policií ČR.

Naposled oceněným Jihočechem je 23letý student VOŠ automobilní Jan Jirka, který vloni v červnu nezaváhal a uhasil hořící auto se zaklíněným řidičem. Při jízdě z chaty s kamarádem ho uviděli mezi Římovem a Plavem ve stromě. „Začal jsem shánět hasicí přístroj u lidí kolem. Dlouho jsem nevěděl, že je někdo v autě, pak jsem viděl zaklíněného muže a plno krve. Mluvil jsem na něj, ale byl v šoku a neodpovídal. Ostatní volali záchranku a hasiče. Uhasili jsme to, zbytek jsme nechali na odbornících,“ přiblížil děj mladík Jan Jirka, jehož děda pracoval celý život u policie jako automechanik.

Při střetu dvou aut v Košicích na Táborsku zemřel mladý řidič.
Letošní tragédie na jihočeských silnicích otevřelo Táborsko

V havarované audině uvízl 59letý Antonín Bebr z Velešína, který si z nehody nepamatuje vůbec nic. Naštěstí. V rozbitém obličeji měl horní čelist vpáčenou dovnitř a dolní ven, prodělal dvě operace rozmačkané nohy…

Jak uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura, mohlo dojít k rychlému vzplanutí a výbuchu: „Je třeba myslet na to, abych neohrozil svůj život.“ O tomto nebezpečí zachránce věděl: „Znám auta a věděl jsem, že se to může stát, ale pocit záchrany byl silnější.“
„Poděkovat lze za otevření dveří, ale za záchranu života? Zasloužil by si daleko víc. Jan byl dobře vychovaný a vedený k tomu, že má-li někdo potíže, má pomoci,“ řekla na adresu zachránce manželka Věra Bebrová.

Při střetu pěti aut u Kaplice jeden člověk zemřel a čtyři osoby se zranily.
U Kaplice vyhasl další život při nehodě