Poničení Pomníku setkání pěti armád při nehodě není podle slov Lenky Tůmové, starostky obce Vitějovice, nic výjimečného. Pomník stojí na křižovatce označované U Stopařky na rekventovaném hlavním tahu silnice z Českých Budějovic na Vimperk u Vitějovic. „Loni jsme ho opravovali dvakrát,“ říká starostka.

V úterý se u Stopařky opět stala vážná dopravní nehoda. Jedno z aut, která se střetla v křižovatce, se zastavilo až nárazem do kamenného pomníku.

Vážná nehoda na křižovatce u Stopařky u Vitějovic na Prachaticku.
Při střetu aut "u Stopařky" byl jeden řidič těžce zraněn. Odnesl to i pomník

„Takhle zničený ještě nebyl, vypadá to, že prasklá je i deska s nápisem,“ popisuje Lenka Tůmová. Hned ve středu ráno proto oslovila Miroslava Váňu, majitele prachatického kamenictví, aby poškozený pomník prohlédl a odhadl škody.

„Budou obrovské, vyvalený je i základ pomníku,“ hodnotí stav Miroslav Váňa, s tím, že k jeho navrácení do původního stavu bude zřejmě třeba na místo povolat jeřáb. Přesné náklady na opravu slíbil Miroslav Váňa vyčíslit do pátku. „Podle prvních odhadů se suma může dostat klidně k osmdesáti tisícům,“ zhodnotil. Až po důkladné prohlídce zjistí také čas na opravu. Ten ale může být i dva měsíce. „Tedy v případě, že budeme vyrábět pomník úplně nový,“ uzavřel kameník.