Do akce se zapojily desítky policistů, kteří hlídali rizikové úseky silnic. „Na Písecku máme stažené hlídky z celého kraje, jsou to hlídky motorizované a to jak v osobních vozech, tak pochopitelně i motohlídky,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Hlídkám vypomáhal s odhalováním přestupků také policejní vrtulník. „Pochopitelně ne každý řidič si všimne, že mu nad hlavou letí vrtulník, protože ho neslyší. Výhodou je, že se vrtulník se dostane v krátké době na místo a přestupek monitoruje ze vzduchu,“ dodal policejní mluvčí.

Policisté na Písecku mají předem vytipované nebezpečné silnice, které řidiče svádí k dopravním přestupkům. „Jsou to silnice 1/20, 1/4 a 1/19, kde nám přes prázdniny docházelo často k dopravním nehodám. Navíc procházejí mimo obec, tudíž tam často dochází i k překročení nejvyšší povolené rychlosti a nebezpečnému předjíždění v místech, kde je to zakázáno,“ popsal Michal Chmela, vedoucí píseckého dopravního inspektorátu.

V lese mezi Protivínem a Zábořím pachatel zapálil BMW. Policisté zjišťují, kde se vůz před tím pohyboval.
Zapálené BMW u Protivína mělo maskovat krutý zločin, pachatele už chytili

Během páteční dopravně bezpečnostní akce policisté zjistili celkem 131 dopravních přestupků. V 79 případech šlo o překročení rychlosti, 18 řidičů si nezapnulo bezpečnostní pásy a 13 šoférů telefonovalo za jízdy. Dalšími odhalenými přestupky byl nevyhovující technický stav vozidla nebo nesprávný způsob jízdy.

Jihočeský kraj si v letošních dopravních statistikách nevede vůbec dobře. „Máme obrovský nárůst počtu úmrtí při dopravních nehodách. Oproti roku 2020 je to o 12 osob více. Za prvních osm měsíců letošního roku zemřelo na jihočeských silnicích 37 osob na místě, to znamená do 24 hodin a dalších několik osob zemřelo po 24 hodinách,“ doplnil čísla mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

V podobných kontrolách budou policisté i vzhledem k nepříznivým číslům dál pokračovat.