Zákrok policie na politickém mítinku Andreje Babiše v Borovanech na Českobudějovicku má nevídané následky. V úterý 9. srpna 2022 se například konala přes internet hromadná porada zhruba 250 policejních šéfů z okresů a krajů s policejním prezidentem Martinem Vondráškem. Téma bylo jasné – činnost Policie České republiky při shromážděních – tedy i politických mítincích. 

Už nyní dal policejní prezident najevo, že přednost před policisty v civilu by na podobných akcích měli dostat policisté uniformovaní. A ve větší míře by měly být nasazeny takzvané antikonfliktní týmy. Velkou veřejnou debatu o úloze policie odstartovala situace, kdy minulý týden v Borovanech na mítinku Andreje Babiše tři policisté v civilu klečeli na zadržovaném mladíkovi. Ten se podle všeho provinil hlavně tím, že „unesl“ reproduktor. Postup policistů má zastánce i kritiky. Oficiální šetření nyní vedou kontrolní orgány ministerstva vnitra a policejního prezidia.

Deník usiloval i s odstupem času o získání vyjádření zadrženého mladíka nebo jeho matky, ale nejsou z Borovan. Reportér Deníku po nich ve městě pátral několik hodin, dvojici ale neznají ani borovanští účastníci mítinku nebo jiní obyvatelé města, které Deník oslovil. Potvrdil to i starosta města Petr Jenkner.

Andrej Babiš na turné po jižních Čechách čelil hlasitému protestu svých odpůrců.
Prezident PČR k zásahům na jihu Čech na Babišových akcích: pochybení byla

Předběžné výstupy z vnitřního policejního vyšetřování, které se týká zásahu v Borovanech, by mohly být známy už tento pátek. Prověřuje se, zda bylo v pořádku zadržení mladíka, které provedli tři policisté v civilu. Věc je v kompetenci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kritiku vzbudil způsob zadržení, kdy se například matka zadrženého vyjádřila, že zpočátku netušila, že zasahují policisté a sama chtěla volat policii.

Spis už převzali

Podle Ivany Nguyenové, tiskové mluvčí GIBS, převzala inspekce spisový materiál týkající se služebního zákroku provedeného v Borovanech 5. srpna. "Ubezpečujeme veřejnost, že záležitost bude z naší strany důkladně a objektivně prošetřena," zdůraznila Ivana Nguyenová. Doplnila, že ale průběh šetření nebude inspekce komentovat až do jeho ukončení. "Časový rámec nelze v tuto chvíli odhadnout, můžeme ale hovořit předběžně o týdnech, přičemž záleží na množství nashromážděných důkazních materiálů a svědeckých výpovědí a výpovědí zúčastněných policistů," odpověděla Deníku na dotaz, kdy mohou být známé celkové výsledky šetření.

Babiše v Táboře přivítal pískot. Jsou to fašisti a nacisti, reagoval
Důrazný zákrok proti školákovi na Babišově mítinku v Borovanech prošetří GIBS

Policejní prezident Martin Vondrášek ale už dříve pro média uvedl, že v České republice má každý právo na pořádání politického mítinku, pokud neporušuje zákony a policie má zajistit, aby shromáždění probíhalo bez narušování.

Otazníky se vznáší nejen nad samotným zadržením v Borovanech. Diskuze se vedou také kolem toho, jestli měl mít na mítinku Andreje Babiše v regionu jeden z policistů na hlavě čepici se sloganem Babišova hnutí. Zda to může být předmětem nějakého kázeňského postihu, se ale ani jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner nechtěl vyjádřit s odvoláním na to, že věc je v šetření.

Hraniční situace

Také na včerejší videokonferenci policejních ředitelů byla zvláštní pozornost věnována hraničním situacím, tj. vyjadřování protichůdných názorů a projevů a posouzení, zda jsou v souladu s demokratickými principy a svobodou slova nebo již narušují účel shromáždění druhého a naplňují skutkovou podstatu správního deliktu.

Babiše v Táboře přivítal pískot. Jsou to fašisti a nacisti, reagoval
Babiše v Táboře přivítal pískot. Jsou to fašisti a nacisti, reagoval

Policejní prezident dále včera rozhodl o uspořádání jednodenních zdokonalovacích školení pro přibližně 240 velitelů z úrovně územního odboru, městského či obvodního ředitelství policie, která budou zahájena ještě v tomto měsíci. Smyslem je nejen zopakování teoretických základů této problematiky, ale zejména sdílení dobré praxe policie z metropole a dalších větších měst, kde jsou zkušenosti se zvládáním těchto situací podstatně vyšší než na některých venkovských útvarech.

Vyhrocená atmosféra

Emoce provázely v minulých dnech několik mítinků Andreje Babiše. Mimo jiné v Českém Krumlově nebo v Třeboni. V úterý 9. srpna už ale na borovanském náměstí vládl obvyklý prázdninový klid. Podle starosty Petra Jenknera se v posledních letech v Borovanech nikdy nestalo, že by politický nebo předvolební mítink provázely podobné události. Aktuálně nemá radnice žádné předvolební shromáždění ohlášené. "Předpokládám, že v rámci komunálních voleb budou místní subjekty mít akce v zámecké zahradě. Bývá to ale v mnohem klidnějším, komorním duchu," zdůraznil Petr Jenkner, který sám na akci Andreje Babiše nebyl.

Andrej Babiš v Třeboni. Jeho cesta naším krajem neskočila, ve středu a čtvrtek má se svým obytňákem navštívit vybraná města na Českokrumlovsku, Prachaticku, Strakonicku a Táborsku.
Atentát na Andreje Babiše Třeboňští neplánovali, zjistila policie

Tichý protest proti Andreji Babišovi plánovali minulý týden i jeho kritici z Borovan a okolí. Na internetu padl podle Anny Petričákové návrh upéct borůvky proti koblihám. Několik místních napeklo borůvkové pečivo a jak v úterý zdůraznily některé účastnice pro Deník, v klidu na dece se sedělo při mítinku politika, s nímž nesouhlasí. Přesto se stali terčem slovních útoků příznivců Andreje Babiše. „Stoupenci bývalého premiéra na nás křičeli, i vulgárně a my jsme seděli v klidu na dece,“ řekla v úterý pro Deník k atmosféře na akci Lucie Homolková. Později přijela ještě jedna skupina kritiků Andreje Babiše a incident, který se nyní prošetřuje, ani jedna z žen neviděla. Policie ale nyní kvůli podobným situacím připravuje i speciální školení, které má dát odpověď třeba i na otázky, kdy a jakým způsobem případně za vyhrocené situace oddělit na akcích znepřátelené politické tábory.

Mítink Andreje Babiše ve Frymburku. Bývalý premiér ČR čelil hlasitému protestu svých odpůrců.
Policie vyslechla ženu, kterou zajistila na Babišově mítinku v Krumlově