Festival slibuje nejrůznější polévkové speciality a chutě z celého světa. K ochutnání má být například francouzská bujabéza, tedy lahodná rybí polévka s typickými provensálskými bylinkami a šafránem, irský Chowder, hustá a vydatná polévka s bramborami, mořskými plody a slaninou nebo třeba mexická kuřecí polévka.

K mání nebudou jen polévky, ale i jiné netradiční pokrmy. Můžete ochutnat čerstvé ústřice z Irska i Francie servírované s citronem a mignonette omáčkou nebo grilované ryby a mořské plody s různými omáčkami a přílohami. Nebudou chybět chutě Vietnamu jako Pho Bo, tradiční hovězí polévka s nudlemi, bylinkami a kořením, lahodné knedlíčky plněné šťavnatými krevetami a aromatickými bylinkami, smažené tygří krevety v rýžovém těstíčku, závitky Gyoza plněné vepřovým masem a zeleninou, Bumbo nam Bo, vietnamský salát s grilovaným hovězím masem, nudlemi, bylinkami a pikantní omáčkou či smažené závitky.

Písecký víkend módy a designu.
V polovině května ovládne Písek móda. Víkend nabídne přehlídku i známá jména

Chutě Indonésie budou reprezentovat Soto Ayam, lahodný kuřecí vývar s rýžovými nudlemi, kuřetem, zeleninou, kurkumou, vejcem a rýží, Rawon, hovězí vývar s masem, ořechem keluak, zeleninou, vejcem a rýží nebo sladká tečka na závěr v podobě Dadar Gulung, tradiční indonéské palačinky plněné kokosem a palmovým cukrem, nebo Bala bala, smažené křupavé placky z cizrnové mouky.

Ochutnat bude možné také Západní Afriku, a to přesněji pikantní a aromatickou krevetovou polévku s kokosovým mlékem a chilli, vydatnou dýňovou polévku s kořením a zázvorem, klasickou krémovou hráškovou polévku s krutonky, gulášovou s hovězím masem a bramborami nebo třeba jemnou aromatickou rýži s kokosovým mlékem a kurkumou podávanou s masem nebo zeleninou, Chápati, chléb z indické čočky, pečené batáty s kořením a bylinkami či jako dezert smažené sladké koblížky Mandazi z kokosového mléka a cukru. Chybět nebudou čerstvé džusy, africká káva i čaj.

Advent v Písku.
Ledové kluziště a trhy. Zastupitelé Písku přiklepli čtyři miliony na nový advent

V neposlední řadě si přijdou na své i milovníci tradiční české kuchyně. Podávat se budou klasické polévky jako gulášovka s hovězím masem, brambory a paprikou, jihočeská kulajda s hříbky a čerstvým koprem, knedlíčková polévka, zelňačka nebo pravá česká prdelačka z české zabijačky.

Návštěvníci festivalu si mohou také přinést vlastní nádoby na odnos polévek domů. Některé stánky budou mít misky i na odnos, některé ne. První porce dobrot se budou vydávat od 11 hodin. Vstupné se neplatí. Pořadatelem akce je Dobré jídlo světa.