Písečtí strážníci se s takovými podvodníky setkávají, ale je jich minimum. „Převážná většina má sbírku povolenou. V případě, že ne, řešíme to podle tržního řádu blokovou pokutou," konstatoval velitel strážníků Jan Liška 
s tím, že bloková pokuta může být stejně jako u podomního prodeje až pět tisíc korun.

Městská policie určitě uvítá, když lidé v případě takové zkušenosti podvodníky nahlásí. „I přesto, že některé sbírky jsou podvodné, nelze je vždy na místě odhalit. Z tohoto důvodu apelujeme na občany, aby zvážili, zda je lepší předat určitý finanční obnos prodejci předmětů na ulici, nebo poslat finanční příspěvek na zvláštní bankovní účet, který je pro konání konkrétní sbírky zřízen," podotkl zástupce velitele strážníků Martin Opava.

V Milevsku nemají podle ředitele městské policie Jana Krlína zkušenost s tím, že by je lidé upozornili na údajně podvodné sbírky. „Ale řešíme stížnosti na podomní prodej, který je u nás zakázaný tržním řádem. To obyvatelé ihned volají. Spolupráce především se starší generací funguje dobře," shrnul Jan Krlín. Dodal, že většinou řeší případy podomního prodeje domluvou – prodejci totiž činnost ukončí a z města odjedou.

Pořádání sbírek je prováděno na základě osvědčení, respektive rozhodnutí, které vydává příslušný krajský úřad.

Podomní prodej
Podomní prodej je v Písku i Milevsku zakázán. Přesto strážníci řeší ročně desítky takových případů. V Písku prodejcům ukládají blokovou pokutu v nejvyšší možné míře – tedy 5000 korun.