Přispívat i přespolním, nebo jen milevským žadatelům? Touto otázkou se zabývali radní při rozdělování kulturních grantů pro letošní rok. K jasné odpovědi nedospěli.

Město na podporu kulturních akcí vyčlenilo v rozpočtu 235 tisíc korun a jako v minulosti se o peníze přihlásili i organizátoři akcí mimo Milevsko. Letos se jedná třeba o výstavu akademického malíře Antonína Šíta v Chyškách nebo o sraz motorkářů v Přeborově. A právě i tyto žádosti budou milevští radní znovu posuzovat. Podle slov starosty Ivana Radosty je prověří. „Většinu žádostí jsme schválili, k několika chceme více informací," vysvětlil.

Karel Procházka, který je členem rady města i kulturní komise, si jako organizátor milevských maškar uvědomuje, že je rok od roku těžší shánět sponzory a peníze. „Rád bych pomohl všem, ale radní musí žádosti pečlivě posuzovat, protože peněz není nikdy nazbyt," poznamenává Karel Procházka.

Pořadatel jednodenního Motosrazu Přeborov Jaroslav Koutník si od žádosti, kterou poslali do Milevska, nic neslibuje. Zkouší to. „I my podporujeme akce v Milevsku. Účastníme se maškar a jako diváci dalších akcí, třeba koncertů v klubu. Žadatelů mimo Milevsko bylo, jak jsem koukal, více," odůvodňuje Jaroslav Koutník, který podotýká, že by za každý příspěvek byli rádi. „Pokud se nemýlím, tak jsme žádali o 25 tisíc korun. Celkové náklady akce jsou 40 až 50 tisíc korun," dodal organizátor.

Většinu peněz určených na kulturní granty v Milevsku rozdělili. Příspěvky míří Milevskému ženskému a smíšenému sboru na reciproční koncert na Svaté Hoře u Příbrami či na velký vánoční koncert. Dále městské knihovně na cyklus scénických čtení LiStOVáNí i na Putování pohádkami Olgy Černé nebo farní charitě, která chystá i koncert duchovní hudby.

Jedinou akcí, která dostane tolik peněz, o které si požádala, je Kolečkový den občanského sdružení CML (tři tisíce korun). U všech ostatních podpořených žádostí kulturní komise krátila. Příkladem je Univerzita třetího věku Spolku pro rozvoj kultury Milevsko. Ten žádal na projekt patnáct tisíc korun a dostane dvanáct.

Z kulturního programu ještě zbývá rozdělit zhruba 35 tisíc korun.