Snížit plánované plochy pro bydlení a podnikání v připravovaném novém územním plánu města Milevska požaduje odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví krajského úřadu. „Velikost těchto ploch je podle jejich vyjádření proti plánované veřejné zeleni silně nadhodnocena a požadují je o devadesát procent zmenšit,“ uvedl starosta Ivan Radosta.

Odbor regionálního rozvoje městského úřadu proto připravil šest návrhů, které by tyto plochy zmenšily přibližně o třicet hektarů. „Zmenšit navrhovanou plochu můžeme třeba v Dukelské ulici, kde počítáme s vybudováním podnikatelské zóny až k Nádražní ulici. Zastavování plochy je pomalé a nemá cenu pozemky blokovat,“ doplnil místostarosta Martin Třeštík.

Naopak v místech u křižovatky ve výjezdu z Milevska na Písek ustupovat vedení města nechce. V současné době tam staví společnost Varta prodejní sklad a dá se předpokládat, že se podnikání začne rozvíjet právě tam. Podle starosty Ivana Radosty došlo zřejmě také k nedorozumění, které je třeba osobně vysvětlit, protože stávajících zelených ploch ve městě je víceí, než asi krajský úřad zaznamenal. „Všechny připomínky občanů už byly do návrhu nového územního plánu zapracované,“ dodal Ivan Radosta.

Současný územní plán platí přes dvacet let. Pokud vše půjde jak má, mohli by nový územní plán schválit zastupitelé v průběhu příštího roku.