Farnost na ně nyní shání peníze. Už vybrala přes dva miliony korun a ještě zbývá zhruba šest a půl milionu.

„Je to tak mimořádná věc, která rozhodně přesáhne hranice milevského regionu nebo i Jihočeského kraje. Myslím, že zaujme i mimo hranice České republiky," říká o varhanách chyšecký farář Miroslav Zdík Jordánek.

Starosta Miroslav Maksa aktivitu farnosti pochopitelně vítá a podporuje. To, zda obec na pořízení varhan přispěje, zatím zastupitelstvo neřešilo. „Pevně doufám, že zastupitelé tuto myšlenku podpoří," zdůrazňuje Miroslav Maksa.

Farář předpokládá, že by za dva roky mohli mít požadované peníze vybrané. „Je to hodně optimistické, ale věřím, že to tak bude," dodává Miroslav Zdík Jordánek, podle kterého projektu vyjádřila spousta lidí sympatie a podporu.

Současné varhany v kostele sv. Prokopa už nejsou v dobrém stavu. Díky novému nástroji by se v Chyškách kromě koncertů mohla konat i setkání varhaníků.

Varhany od Giovanniho Pradelly nikde jinde ve střední Evropě nejsou. Stavitel patří k nejlepším italským varhanářům. „Jeho nástroje se vyznačují jasnou identitou a navazují na evropskou tradici, aniž by ztrácely kontakt se zvukovými očekáváními dneška," napsal doporučení Pier Damiano Peretti, profesor varhan na Univerzitě hudby a múzických umění ve Vídni.

Zatím nejvíce peněz – dva miliony korun – na pořízení nástroje věnoval podnikatel, který pochází z Písecka. Navíc farnosti přislíbil další podporu.