„Shodli jsme se, že kandidát na hejtmana by byl z ODS a že bych jím byl já. Kandidát na prvního náměstka by byl František Talíř z KDU-ČSL. Ne že by pro nás nepřicházeli v úvahu Piráti nebo STAN. Ale Piráti s námi vůbec nejednali, jen nám přišli oznámit, že s námi spolupracovat nechtějí. Nebyl prostor jednat. Jen nám přinesli oznámení, dokonce ho zveřejnili čtvrt hodiny předtím. Starostové a nezávislí byl subjekt, který vyvolával určité emoce u ostatních politických subjektů, které s ním seděly v koalici. Tam ne vždy fungovala osobní chemie. My jsme to respektovali. A tento půdorys tak, jak je postavený politicky, se nám zdá dobrý. A lidsky i pracovně bude schopný naplňovat to, co chceme, aby to byla stabilní pracovitá koalice,“ vysvětlil kandidát na hejtmana z řad občanských demokratů.

Pokud dohodu dotáhnou až k podpisu koaliční smlouvy, bude mít koalice v 55členném jihočeském zastupitelstvu převahu středopravicových hlasů, z 29 jich má ČSSD šest. „A na základě svých zkušeností s konkrétními lidmi z ČSSD musím říct, že ČSSD sice spravovala kraj asi jinak, než bychom to dělali my, ale často s rozumnými kroky. A také jsou to lidé, se kterými se dá domluvit, a když něco domluvíte, tak to platí,“ dodal Martin Kuba. „Krajská politika není vždycky o pravo-levém střetu jako v parlamentu, ale často je o konkrétních rozhodnutích a kompromisech.“

Memorandum o vytvoření společné jihočeské koalice podepsali v úterý večer na krajském úřadě zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočechů 2012.
K jihočeské koalici je o krok blíž, bylo podepsané další memorandum

Pozice zatím nedělili, smlouva by mohla být do týdne

Po podpisu memoranda, které ODS podepsala v úterý večer s KDU-ČSL a TOP 09, se sociálními demokraty a Jihočechy 2012, přijde na řadu dělení funkcí. A začne se vyjednávat o konkrétních parametrech koalice, jako je rozdělení funkcí, pozic a portfolií. „A během týdne bychom mohli podepisovat finální koaliční dohodu,“ dodal Martin Kuba.

ANO (12 mandátů), Piráti (9) a STAN (5) tak mají nejspíš namířeno do opozice.