Ochutnat jej, a to nejen od vyhlášených moravských vinařů, mohli účastníci víkendového burčák festu v Suchdole nad Lužnicí. Naléval se i rakouský Sturm.

„Přijeli jsme z Třeboně, oba jsou výborné, ale ten rakouský nám chutná víc,“ shodli se František Zimmerhansl a Marie Kartáková. Spokojených hostů ale akce zdejší vinotéky U Dušků přilákala daleko víc. Organizátoři dokonce museli přidávat stoly.

„Vinařů mezi Jihočechy přibývá,“ těší spolumajitele vinotéky Lubomíra Duška. Ten spolu s manželkou Renatou už řadu let učí obyvatele spíše pivařského kraje rozumět vínům. S chutí i vysvětloval, v čem se moravský burčák a rakouský Sturm liší. „Rozdíl je hlavně v odrůdě, ze které se dělají, v Rakousku je navíc nepatrně delší doba prokvašení, drží se více v chladu a ve výsledku je pikantnější, má více bublinek na rozdíl od sladšího našeho burčáku.“

Znalci ale dokáží najít rozdíl i mezi letošní produkcí a burčáky, které pili v minulých letech. „Burčákům se letos daří, cukernatost hroznů je díky slunečnému roku a nedostatku vláhy vysoká, ty kuličky jsou letos malé, ale plné sladké šťávy. Protože ale sezona začala o čtrnáct dní dříve, bude letos už brzy končit,“ vysvětluje Lubomír Dušek.

Letošní úroda podle něj dává i dobrý základ pro to, aby se mimořádně povedla i vína. „Jsem přesvědčen, že i letošní vína budou vynikající. Dokazuje to i letošní první mladé víno právě z Rakouska, které už máme k ochutnání,“ dodává.

Ilustrační foto.
Otevřeli nový Domov seniorů za 110 milionů korun