Zástupci společnosti E.ON informovali zastupitele města Písek a obce Čížová o připravované generální rekonstrukci technické lávky přes řeku Otavu u Borečnice, která začne 1. srpna a potrvá až do 30. listopadu letošního roku. Po celou dobu oprav bude lávka, jež v roce 1969 nahradila dosavadní přívoz, zcela uzavřena a zajištěna tak, aby stavební zábrany znemožnily snahy o jejich překonávání.
Plynová lávka, která je na pětadvacetikilometrovém úseku jedinou spojnicí obou břehů, je také součástí frekventované turistické a cyklistické Sedláčkovy stezky vedoucí z Písku na Zvíkov. „Turisté, kteří budou chtít Sedláčkovu stezku využít, musejí řeku překonat v Písku přes Jiráskův most,“ radí jednatel destinační společnosti Píseckem Michal Jánský.

Další předpokládanou investicí společnosti E.ON je sundání plynovodu z lávky a jejich uložení do dna řeky, čímž dojde k jejímu odlehčení. Tato akce je ve fázi projektové přípravy.

Zahájení druhé etapy je však podmíněno předáním lávky do správy obci Čížová nebo městu Písek, respektive uzavřením smlouvy o smlouvě budoucí. „Účastníci jednání se dohodli, že společnost E.ON připraví podklad na jednání zastupitelstva s předpokládanými náklady na roční provoz lávky a harmonogram údržby a mostních prohlídek,“ řekl místostarosta města Písek Jiří Hořánek.

Starosta Čížové Tomáš Korejs již dříve zdůrazňoval, že koupě ani pronájem lávky není ve finančních možnostech obce, ale zároveň pokládá za nutné tuto strategickou a turisticky významnou stavbu zachovat. O osudu lávky tak bude rozhodovat především písecké zastupitelstvo.