Zvláště na vesnicích to byla jedna z mála příležitostí, kdy muži vyndali ze skříně svatební oblek a pokusili se do něj vtěsnat. Ženy přehazovaly věci v almaře a naříkaly, že nemají co na sebe, ale většinou se něco přece jen našlo. To platí dodnes.

Ve městech začínala příprava na bály již několik týdnů před jejich konáním. Vybíraly se látky na šaty a švadleny se pomalu nezastavily. Potom si všichni sedli kolem sálu, spustila kapela a rázem byly všechny nerváky pryč.

Kdy se v Písku konal první ples, není úplně jisté. Jisté však je, že se jich konalo mnohem více než nyní a také se pořádaly na různých místech. Pořadateli byly různé spolky, organizace a výjimkou nebyly ani stolní společnosti.

Hodně a často se tančilo ve dvoraně hotelu U Zlatého kola (dnes je na jeho místě na Alšově náměstí obchodní dům). Plesy a taneční zábavy se konaly také například v hotelu Bílá růže, kde hrával i mimo region známý orchestr Oldy Kinkora. Na letní a zimní bály chodili Písečáci do Křížkovy hospody na dnešní Třídě Národní svobody, ke Třem korunám na Velkém náměstí nebo třeba do hotelu U Tří lip v dobách jeho největší slávy začátkem minulého století.

Vzpomínky na plesy si jejich účastníci uchovávají dlouhá léta. „Já klasickému tanci moc nedám, ale jako malá holka jsem ráda poslouchala babičku při vzpomínkách na bály a společně jsme listovaly v tanečních pořádcích. Časem mi je předala a já je dodnes schovávám," říká pětašedesátiletá obyvatelka Písku Emilie Hesounová. Ale dost vzpomínání. Plesová sezona je v plném proudu, a tak vzhůru na parket. 

Kdy a kam vyrazit na ples?

Co letos letí? Stříbrné sety šperků, jednoduché šaty a bohaté účesy

Stejně jako šaty a společenský účes patří k „výbavě" ženy na ples šperky. Nejpoptávanějším zbožím v plesové sezoně jsou sety stříbrných šperků. Potvrdily to prodavačky ze Zlatnictví Jan Kos, které sídlí v Heydukově ulici v centru města. „Zákaznice často chtějí celou sadu, tedy náušnice, náhrdelník, popřípadě náramek či prsten. Ptají se hlavně po stříbře," zmínila za prodejnu Dagmar Kozlová.

Zlatnictví nabízí žluté i bílé zlato, stříbro i chirurgickou ocel. „Dlouhodobě oblíbené jsou šperky Swarovski, a to především na plesy. Také visací náušnice nebo barevné šperky, které zákaznice ladí 
k šatům," doplnila kolegyně Daniela Hanusová.

Co se šatů týče, je stále největší zájem o jednoduché splývavé šaty bez velkých ozdob. „To přetrvává už několikátou sezonu. Šaty si půjčují především maturantky, slečny do tanečních a maminky maturantek," konstatovala Svatava Krämerová, majitelka salonu Svatava v Písku, který půjčuje svatební i společenské šaty. Půjčení dlouhých šatů na víkend vyjde na 1800 až 2500 korun. Je třeba si je vybrat a zamluvit s předstihem. „Maturantky se chodí rozhlížet už v červnu," doplnila Svatava Krämerová.

Společenský účes musí ladit nejen k šatům, ale především ke své nositelce. „Podstatné pro mě je, aby se v účesu zákaznice cítila dobře. Nezáleží tedy ani tak na momentálních trendech jako spíš na konkrétní ženě," uvedla kadeřnice Martina Zvonař Müllerová z kadeřnického salonu New face v Milevsku.
Hodně žádané jsou bohaté účesy. „Nejsem zastáncem umělých příčesků, ale pomocí tupírování, vlasových podložek a dobré fixace se dá vytvořit bohatý účes i z řídkých či jemných vlasů," pokračuje kadeřnice s tím, že oblíbené jsou na plesy různě splétané copy, pařížský styl a inspirace 30. léty, tedy hlavně pokládané vlny.

Ve společenském účesu udělají hodně i vlasové ozdoby a spony. „Velkou roli hraje v celkovém dojmu také to, jak účes ladí nejen se šaty, ale i s líčením," říká Martina Zvonař Müllerová, která proto spolupracuje s vizážistkou. „Zákaznice často požadují, abychom za nimi přijely domů a tam je připravily na ples nebo svatbu. Nemáme s tím problém," doplnila. 

ANKETA: Který ples si letos nenecháte ujít?

Štěpánka Rybníčková
Kovářov

Na plesy chodíme hlavně v Kovářově a v Zahořanech. Naposledy jsme podpořili křesťanský ples v Zahořanech a v sobotu půjdeme na ples SDH Kovářov, a to nejen proto, že jsme hasiči, ale i proto, že nás to baví. Vyvrcholením plesové sezony bude obecní ples.

Ivana Smolová
Stará Vráž

Ze zdravotních důvodů se letos na plesy nikam mimo Vráž nechystám. Co si ale určitě nenechám ujít, je babský bál, který budeme pořádat se seskupením V.R.A.Ž. 30. ledna a kterého jsem se vloni kvůli úrazu zúčastnit nemohla. Připravujeme na něj i předtančení a vždycky je tam báječná nálada. Potom si určitě nenechám ujít v březnu hasičský bál, který pořádají ve Vráži naši dobrovolní hasiči.