Rozhodování o výdajích ve výši 740 milionů se v podstatě zredukovalo na diskuzi o „kapce v moři" lávce přes Václavský jez. Na té se rozdělily i koaliční strany ČSSD a TOP 09.

Hlavním strašákem byl plánovaný schodek 67 milionů korun. Tím operoval i místostarosta Josef Knot (TOP 09). „To je desetina rozpočtu. Považuji jiné akce za prioritní. Lávka za 28 milionů korun představuje polovinu schodku," podotkl Josef Knot.

Proti se postavil rovněž Zdeněk Kulič z ODS. „Taky jsem jako mladý chodil kolem Václavského jezu, bylo by krásné, kdyby tam lávka byla, ale v současné době si myslím, že na to město nemá peníze. Máme tu palčivější problémy k řešení, jako jsou například kasárna, bazén nebo křižovatka hlavního tahu na Budějovice," řekl Zdeněk Kulič.

Podle Toma Zajíčka (SNK ED) nelze stavbu lávky do konce roku vůbec stihnout. „Lžeme si tu do kapsy," podotkl Tom Zajíček. Podle architekta Josefa Pleskota, který lávku navrhl, lze stavbu stihnout. „Záleží, jak bude město pracovité. Stihnout to lze, ale také to může trvat pět let," podotkl Josef Pleskot.

Schodkový rozpočet měl Písek i v minulých letech. „Za dva roky jsme přesto skončili v plusu 31 milionů korun," zdůraznil starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

O lávce hlasovali zastupitelé zvlášť a její stavbu v příštím roce odmítli. Rozpočet schválili.