Podle místostarosty Jiřího Hořánka (ANO) Písek tak bude nejen řešit potřebnou službu, ale také smysluplně využije objekt ve svém majetku. „V současné době se v Písku pohybuje patnáct až dvacet lidí bez domova a v noclehárně bude k dispozici osm lůžek," vysvětlila důvod existence tohoto zařízení Marcela Průšová, ředitelka Městského střediska sociálních služeb, jehož součástí je také noclehárna.

Nyní má město možnost získat dotaci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu EU. Program se týká rozvoje služeb pro sociálně vyloučené lokality. Radní souhlasili s tím, aby ve druhé etapě rekonstrukce k noclehárně přibylo nízkoprahové denní centrum sociálních služeb. „Budou zde podmínky pro to, abychom mohli dále pracovat s lidmi ohroženými sociálním vyloučením a pomohli jim i radou dostat se z obtížné životní situace," uvedla Marcela Průšová.

Odbor investic a rozvoje MÚ již zpracovává žádost o dotaci, která má dosáhnout 90 procent uznatelných nákladů na rekonstrukci. Ty by měly činit pět milionů korun. „Předpokládáme, že žádost podáme v září a do sedmi měsíců bychom měli vědět, zda byla přijata. Stavební práce začnou v příštím roce a budou předfinancovány z rozpočtu města," uvedl Jan Venclík, vedoucí oddělení rozvoje a investic MÚ Písek.

Na odbor sociálních věcí Městského úřadu Písek se ročně obrací zhruba 25 lidí s žádostí o přespání. Noclehárna nabídne osm lůžek, z toho polovina bude určena ženám.