Řešením by podle Píseckých mohl být nový ceník placeného stání, který začne platit od 1. ledna 2013 a který na doporučení komise pro infrastrukturu a dopravu ve čtvrtek schválila rada města. Pro motoristy je ale špatnou zprávou to, že  bude spojen se zvýšením poplatků zejména 
v historickém centru.

„Navrhovaná úprava  spíše než ke zvýšení příjmů 
z placeného parkování směřuje k regulaci. Zejména omezení  počtu předplacených parkovacích karet by snížilo množství dlouhodobě parkujících aut," uvedli  členové komise pro infrastrukturu a dopravu.

Ve správě Městských služeb Písek je v současné době 421 placených parkovacích stání. Dosud byla rozdělena do čtyř tarifních pásem.

„To se od příštího roku změní.  Všechna  placená parkoviště jsou nyní rozdělena do dvou skupin. Ve druhé skupině, která se týká historického centra, zaplatí motorista za první půlhodinu deset korun,  na ostatních místech pět korun," upřesnil starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Zcela nové karty budou mít  ti, kteří si parkování předplácí. Městské služby vydají čtvrtletní a roční karty, které budou přenosné a budou rozlišené barvou. Za čtvrtletní kartu zaplatí zájemce 3000 a za roční 10 tisíc korun.  Dosud zakoupené karty se mohou používat do vypršení platnosti.