Podle statistických údajů úřadu práce se Písek dlouhodobě drží mezi třemi městy s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Jihočeském kraji. Na konci června přibylo početně v evidenci jen o šest lidí více, než jich bylo na konci května.

Jedná se o to, že v průběhu června odešlo z evidence písecké pobočky úřadu práce celkem 332 uchazečů, z nichž bylo 201 umístěných do pracovního procesu a zbývající byli vyřazeni z evidence z různých důvodů – například pro nedodržování podmínek, z důvodu dosažení důchodového věku nebo z vlastního rozhodnutí. Ve stejné době se do evidence nově přihlásilo dalších 338 uchazečů.

Dlouhodobě však přetrvává fakt, že z tak nízkého počtu lidí bez práce si zaměstnavatelé těžko vybírají pracovníky na specializovaná místa. Někteří lidé bez práce sice využívají různých rekvalifikací, ale stává se, že další zůstávají v evidenci dlouhou dobu.

Právě těm vychází úřad práce vstříc. Jak uvedl před časem na jednání píseckého poradního sboru při úřadu práce vedoucí oddělení trhu práce Jiří Dráb, úřad práce motivuje zaměstnavatele k tomu, aby pro dlouhodobě nezaměstnané zřizovali nová pracovní místa.

Zvýhodnění jsou především uchazeči nad 55 let, kde se částka příspěvku na mzdu zaměstnavateli může pohybovat od 12 až do 14 tisíc korun. Důvodem je fakt, že starší ročníky jsou proti mladším ve výběrových řízeních často v nevýhodě. S nižším věkem se příspěvek snižuje. Od 50 do 55 let se může pohybovat kolem deseti až dvanácti tisíc korun a do padesáti let kolem čtyř až osmi tisíc korun. V praxi to podle Jiřího Drába funguje tak, že zaměstnavatel vyplatí mzdu nejprve ze svého a pak si ji nechá na základě předložených dokladů úřadem práce proplatit.


Konec června na Písecku
- Míra nezaměstnanosti byla 3,3%
- Celkový počet uchazečů o práci byl 1698, z toho 959 žen, 66 absolventů a 25 ve věku do 18 let
-  Podporu v nezaměstnanosti dostalo 564 uchazečů
-  Volných pracovních míst bylo 1135
- Počet uchazečů na jedno pracovní místo byl 1,5
- Nově hlášených míst bylo 238
-  Na společensky účelná pracovní místa s překlenovacím příspěvkem bylo umístěno 12 uchazečů
Zdroj: Statistické údaje Úřadu práce ČR