Správa železniční a dopravní cesty plánuje letos na podzim vybudovat na trati Tábor – Ražice novou vlakovou zastávku Písek JIH. Bude se nacházet u podchodu pod železniční tratí, který spojuje ulice Preslovu a Smrkovickou, tedy blíž k centru města. Bezbariérová zastávka s devadesátimetrovým nástupištěm bude stát 21 milionů korun.

Současně se stavbou zastávky nechá město za čtyři miliony opravit podchod v její blízkosti. Rekonstrukce má zachovat architektonický vzhled podchodu. „Vymění se pouze vyvrácená zeď za novou železobetonovou. Dále to budou jen drobné stavební úpravy,“ informoval Petr Matoušek z odboru investic a rozvoje MÚ Písek. Udělá se nové zábradlí, opraví se omítka a všechny zdi se opatří bezbarvým ochranným nátěrem proti různým sprejovým barvám. Na zemi bude nová zámková dlažba a nebudou chybět ani nové lampy veřejného osvětlení.

Původně se vlaková zastávka plánovala na jiném místě nedaleko odtud, blíž k obytným domům. Zejména obyvatelům Preslovy ulice se to však nelíbilo a sepsali petici. Poté se vybral a schválil prostor vedle podchodu.

Výluka na trati v důsledku stavebních prací je plánovaná od 10. do 25. září.