Jedna věc je v Písku jasná - město bude mít nového starostu. Stávající starostka Eva Vanžurová (Jihočeši) už před časem uvedla, že funkci obhajovat nebude. Nebrání se ale být dál členkou zastupitelstva. Její jméno se objeví na společné kandidátce Jihočechů a TOP 09, kterou do voleb povede současná místostarostka města Petra Trambová (TOP 09). Podle jejích slov už je kandidátka v podstatě hotová. "Máme to zhruba půl napůl s tím, že za TOPku jdou do voleb hlavně lidé, kteří zatím v politice nemají příliš zkušeností," zmínila Petra Trambová a prozradila pár jmen - Jaroslav Chroňák, Veronika Havlová či Matthew Morin. Za Jihočechy je doplní například Miroslav Janovský, Jan Adámek, Vilém Svoboda, Tomáš Franců nebo právě současná starostka Eva Vanžurová.

Připravenou kandidátku už má také uskupení Hlas Písku, které tvoří zástupci ČSSD a nezávislí kandidáti. Lídrem bude bývalý starosta a současný místostarosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD). Kandidátka bude sestavena v poměru 14 jmen za ČSSD a 13 nezávislých a objeví se na ní například Michal Turek, Filip Rádr, Karel Chytrý, Václav Gavlasz, Jaroslav Volf, Roman Ondřich, Karel Kratochvíle, Jiří Kothánek či Šárka Matějková.

Muzejní noc s Kelty v Prácheňském muzeu.
Muzejní noc s Kelty mimo jiné zahájila velkou letní výstavu

Kandidátku pod názvem Vaše volba sestavuje bývalý místostarosta Písku a první náměstek hejtmanky Josef Knot. Jedná se o společný počin STAN a Volby pro město. Kandidátku podpoří jména jako Milan Kajtman, Rudolf Tyll, Jiří Hladký, Michal Drnec či Helena Šatrová.

Prvních deset míst je obsazených na kandidátní listině Pirátů. "Jména jsou odhlasovaná stejně jako lídr," prozradil Martin Brož s tím, že tentokrát bude dvojka kandidátky a Piráty povede do boje Josef Soumar. Dalšími spolukandidáty jsou Petr Soušek, Michal Horák, Tomáš Posekaný, Jan Říšský, Tomáš Hrdý, Martin Semecký, Ivo Voříšek a Barbora Chválová.

Hned několik stran a hnutí se dalo dohromady, aby vytvořilo kandidátku uskupení Písek srdcem a rozumem. Jedná se o Písek sobě, Trikoloru, Svobodné a Písecké patrioty. Lídrem je současný zastupitel Marek Anděl (Písek sobě), kterého doplní například Lukáš Nebes, Miroslav Krejča, Martin Vinkler, Jiří Černý nebo Pavel Hubka.

Kavárny a bistra v centru Písku.
Písecká bistra nabízejí kafe s kočkami nebo s výhledem

Nového lídra má písecká kandidátka ANO. Bude jím současný zastupitel města a předseda osadního výboru Smrkovice Michal Čapek. Kandidátní listinu mají podle jeho slov téměř připravenou. "Ladíme poslední dvě tři jména," zmínil s tím, že první pětku doplní Jiří Hořánek, Josef Keclík, Martin Lanc a Tomáš Freiberg.

Stranu KDU-ČSL povede do voleb místostarosta Písku Petr Hladík. Kandidátku mají podle jeho slov téměř připravenou, ještě dolaďují pořadí. "Počítám, že během čtrnácti dnů bude zcela jasno," zmínil lídr. Jako další budou na kandidátce například Tomáš Váně, Eva Záluská, Jan Losos či Miroslava Čupová.

Komunální volby se budou konat 23. a 24. září. V Písku bude v příštím volebním období 27 zastupitelů, tedy stejně jako dosud. Počet schválili stávající zastupitelé na svém posledním jednání.

Co u vás rozhodne volby 2022Co u vás rozhodne volby 2022Zdroj: Deník

Co u vás rozhodne volby? Zapojte se do ankety Deníku

Na sídlišti není kde zaparkovat. Chybějí zubaři. Ulice jsou plné děr. A zrovna ve vaší obci stále chybí kanalizace, ačkoliv ji zastupitelé slibují roky. To jsou věci, které vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb ve vašem bydlišti? Co u vás rozhodne volby? Dejte nám vědět. Zapojte se do předvolební ankety Deníku na webu denik.cz/volbyuvas. Dostat se na ni můžete i načtením tohoto QR kódu.