Za loňské výsledky Písek získal jihočeského Odpadového Oskara. „Základním kritériem pro kvalifikaci obce do soutěže je produkce směsného komunálního odpadu pod 150 kg na osobu a rok,“ připomíná Milan Havel, koordinátor z pořádajícího spolku Arnika.

Písečtí jsou hluboko pod tímto limitem s loňskou produkcí 137,8 kg na obyvatele. Velká část recyklovatelného odpadu nemíří na skládku, ale do kontejnerů určených na papír, plasty, směsné sklo, textil, elektro a bioodpad nebo do sběrných dvorů. „Poděkování patří všem obyvatelům našeho města, kteří se na třídění podílejí a považují to již za samozřejmé,“ uvedla starostka Eva Vanžurová.

Někteří obyvatelé poukazují na to, že třídění odpadu by se mohlo dále zlepšit, pokud by byl dostatek kontejnerů. Na některých místech bývají často přeplněné, a to lidi odrazuje.

„Podle našich poznatků je kontejnerů dost, ale někdy se stane, že u soupravy zastaví auto naložené třeba papírem a zaplní celou nádobu. Problémy jsou zejména na sídlištích, kde někteří lidé i do tříděného odpadu hází všechno možné,“ vysvětluje Josef Hrádek, jednatel Městských služeb Písek. Za dostatečnou považuje i kapacitu podzemních kontejnerů na separovaný odpad v centru města, jde jen o to správně ho ukládat.

Přestože se třídění odpadu zlepšuje, množství směsného odpadu přestalo klesat. Loni Písečtí uložili na skládku 4071,9 tuny odpadu, o rok dříve to bylo o 50 tun méně. „Zřejmě se zvyšuje spotřeba lidí, a to se projevuje i na množství odpadu,“ domnívá se Roman Mára z odboru životního prostředí MÚ Písek.

Poplatek za odpady je v Písku 490 korun na obyvatele a rok. „Vzhledem k výsledkům v třídění odpadu navrhnu jeho snížení o 50 korun. Nevím, zda u kolegů v zastupitelstvu uspěji. Odpadové hospodářství je pro město stále ztrátové. Určitě jsou ještě rezervy v třídění hlavně na sídlištích. Tady však hodně záleží na lidech. Ale ty ukázněné bychom měli motivovat i finančně,“ myslí si radní pro životní prostředí Marek Anděl.