Provozovatelem vodohospodářského majetku  města bude i nadále ČEVAK. Rozhodli o tom na čtvrtečním zasedání zastupitelé, když odmítli zrušit koncesní smloubu s touto společností.

Právě tato smlouva je překážkou  proto, aby Písek získal  ze Státního fondu životního prostředí na modernizaci úpravny vody a modernizaci ČOV dotaci, která by mohla přesáhnout 190 milionů korun.

„To by bylo v optimálním případě. Pro  výši dotace jsou rozhodující uznatelné náklady, které však budou specifikovány až po zpracování projektů. Do uznatelných nákladů by se zřejmě  nedostala ani rekonstrukce Jiráskova mostu," vysvětlil místostarosta Vojtěch Bubník (VPM).

ČEVAK je ochoten odstoupit od smlouvy, ale pokud nevyhraje nové koncesní řízení, chce jako kompenzaci 50 milionů korun.   Rozhodnutí zastupitelů zřejmě nejvíce ovlivnila skutečnost, že modernizace úpravny vody by vyvolala zvýšení vodného o zhruba 20 korun na kubík.

„To je  pro mě nepřijatelné.  Mám za sebou několik akcí    s EU dotacemi a nikdy nepřišly ve slibované výši," zdůraznila Eva Vanžurová (SNK SD). K tomuto názoru se  přiklonil Miroslav Sládek (ODS) a další zastupitelé napříč politickým spektrem.

„Pronájem ČEVAKU považuji  za historickou chybu, která zabránila jít do této investice, pro kterou bych byl všemi deseti," připomněl Radek Boček (ČSSD).