Písecká klíčenka je nový projekt, který by se měl od září zkoušet na Základní škole T. Šobra v Písku. Jedná se o univerzální čipovou kartu, která bude sloužit ke vstupu do školy, vydávání obědů, ale například i v MHD nebo ke vstupu do knihovny, Sladovny či píseckého bazénu. „Do budoucna je vize taková, že by se projekt rozšířil na všechny základní, popřípadě i mateřské a střední školy. Dítě by mělo jeden čip po celou dobu,“ nastínil místostarosta Písku Petr Hladík.

Město vybralo Základní školu T. Šobra jako pilotní, protože zde zatím žádný podobný systém s výjimkou čipů na obědy nefunguje. „Jako druhou školu jsme zvažovali ZŠ J. K. Tyla, ale ta má naopak čipový systém hodně rozšířený a propracovaný. Tady nebude zavedení náročné,“ uvedla starostka města Eva Vanžurová.

Systém se bude od září zavádět na Šobrově škole postupně. S kartou bude možné i platit, pokud ji rodiče dětem nabijí. Nebude nutné k ní zřizovat účet ani měnit banku.

Písecká klíčenka bude stát 125 korun. Pokud si ji žák jednou koupí, bude ji mít nastálo. Bude sloužit mimo jiné k větší bezpečnosti žáků a jejich evidenci.